2017. június 19., hétfő

ÚJ POLITIKAI ELIT FRANCIAORSZÁGBAN - MACRON ELFOGLALTA AZ ORSZÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.06.18.


Macron megválasztása, a szeptemberi német választások bármely eredménye jelentős akadályokat fog gördíteni Orbán európai ámokfutása elé.

A várakozásokat igazolva az abszolút többség megszerzésével a francia parlamenti választások második fordulójában, feltette a koronát példátlan választási győzelmi sorozatára a 39 éves Emmanul Macron, akit alig 6 héttel ezelőtt még meglepetésnek számító kétharmados többséggel választottak meg köztársasági elnöknek a franciák. A képviselőválasztás vasárnapi második fordulójában Macron pártja, La République en Marche” vagyis a Köztársaság Lendületben” szövetségeseivel együtt 325 mandátumot szerzett az 577 helyes parlamentben, ami azt jelenti, hogy – ha a vártnál talán kisebb is – de végül abszolút többsége lesz a törvényhozás alsóházában.

A felsőházban, a Szenátusban a jobboldali polgári erőké a fölény, de ez a törvényhozási procedúrában az alsóháznak kedvező szabályok miatt nem fogja jelentősen akadályozni Macront reformterveinek megvalósításában A választási részvétel 43 százalék körüli, rekord alacsony volt, ami elsősorban a hagyományos és súlyos kudarcot vallott pártoknak szól. Mindenek előtt a Szocialistáknak, akik földcsuszamlás szerű vereséget szenvedtek és miután eddig a parlament meghatározó erejét adták, az elvesztett több mint 248 mandátum és a megszerzett 42 egyenesen katasztrofálisnak nevezhető. Nem meglepő, hogy a párt elnöke Jean-Christophe Cambadélis máris bejelentette lemondását.

Nem lehetnek büszkék magukra a jobboldali Republikánus párt vezetői sem, akik „csak” 75 hellyel rendelkeznek kevesebbel, min a korábbi választáson és be kell érjék 140 mandátummal. Kivétel nélkül minden hagyományos politikai erő vesztesként jött ki a vasárnapi voksolásból. Macron tőlük vette el a szavazókat és sorakoztatta fel az alig egy éve megalapított pártja mögé. Egyedül a két szélsőséges kis párt tudta növelni korábbi mandátumainak számát. Marine Le Pen szélső jobboldali Nemzeti Frontja a korábbi 2 hellyel szemben most 6-al, míg Jean-Luc Mélenchon Lázadó Franciaország nevű szélső baloldali pártja az eddigi 10 helyett 15 mandátummal rendelkezik az új alsóházban.

A baloldali liberális Macron előretörése a semmiből a bonyolult és akár válságosnak is nevezhető franciaországi politikai helyzetben nagy változások előszele lehet. Macron nem titkolja, hogy alapjaiban akarja átrendezni országát, mindenek előtt hatékonyabbá és fejlődőképesebbé szeretné formálni a gazdaságot, ami a hagyományos szociális vívmányok egy részének leépítésével fog járni. Ebben jelentős társadalmi ellenállással kell számolnia. Nem úgy, mint az új terror ellenes törvényével, ami kedvezőbb fogadtatásra tarthat számot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.