2017. július 6., csütörtök

HÚSZ ÉVE LEGYESKEDIK A FIDESZ KÖRÜL, MOSTANRA ÁLLAMI MILLIÁRDOK URA LETT

444.HU
Szerző: Direkt 36
2017.07.06.


A Direkt36 újabb részleteket tárt fel a szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Gubicza Ágoston állami üzleteiről. A Forbes magazinban megjelenő cikkből kiderül, hogy Gubicza ellentmondásos módon osztott szét forrásokat a Jeremie néven ismert uniós kockázati tőke programban, az állami Eximbank 16 milliárdos befektetési pályázatát pedig úgy nyerte el a cége, hogy már a pályázat kiírása előtt többször tárgyalt a bankban a pénzintézet vezetőivel. 

Gubicza már fiatalon megtalálta az utat az első Orbán-kormány legfelsőbb szintjéig, amikor szabad bejárása volt az akkoriban Nógrádi László által vezetett közlekedési minisztériumhoz, és a miniszter egyik lányával később üzletelni is kezdett. Később is voltak állami kötődésű üzletei, és közben magánéleti szálon is közvetlen kapcsolatba került Orbán Viktor egyik legbizalmibb emberével, Rogán Antallal, miután összeházasodott Rogán előző feleségével, és így ő neveli a politikus első gyerekét. Gubicza több egykori üzlettársa azt állította a Direkt36-nak, hogy a vállalkozó rendszeresen utalni szokott a politikushoz fűződő kapcsolatára. Például tett olyan megjegyzéseket, hogy „a hétvégén megyünk át Rogánékhoz, és megbeszélem vele” vagy „a hétvégén bort iszogattunk Rogánéknál”.

Az ismerői által arrogáns, kapcsolataival kérkedő üzletemberként jellemzett Gubicza számára az áttörést az a Jeremie-programként ismert uniós támogatási rendszer hozta meg, amelybe 2014-ben szállt be. Ennek a programnak a célja, hogy innovatív induló vállalkozásoknak nyújtson befektetést, a Direkt36 azonban a Forbes magazin által megszerzett belső iratok segítségével feltárta a rendszer több visszásságát is. A Gubicza által kezelt Jeremie-alapoknak is voltak ellentmondásos befektetései, például többször is hozzájuk kötődő emberek érdekeltségeit juttatták forrásokhoz.

Gubiczáék alapkezelője, a GB & Partners 750 millió forinttal támogatta Gubicza ügyvédjének biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cégét, a Sectum Security Zrt-t. A Sectum már az alapítástól kezdve azt is tervezte, hogy innovatívnak nem igazán nevezhető, például takarítási, ingatlankezelési feladatokról szóló állami megrendelésekhez jut majd. Később sikeresen is indultak a Magyar Államkincstár és a fővárosi kormányhivatal közbeszerzésein, valamint bedolgoztak a Honvédelmi Minisztérium ingatlanokat üzemeltető cégének is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.