2017. július 11., kedd

NEM AZ A BAJ A SOROS-PLAKÁTOKKAL, HOGY ANTISZEMITÁK, HANEM AZ, HOGY GYŰLÖLETKELTŐK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.10.


A kormányzat az elmúlt két hétben úgy plakátolta ki Soros György arcképével a várost, és az országot, hogy tényleg nem lehet az utcán úgy végigmenni, hogy ne fusson ebbe bele valaki. A diskurzus a plakátokról jelenleg ott tart, hogy az izraeli nagykövet előbb tiltakozott a plakátok antiszemita volta miatt, majd a kormánya visszavonta a tiltakozását. Pedig nem erről kéne beszélni. Ez a plakát nem antiszemita, habár használja az antiszemitizmust mint reflexet, hanem egyszerűen gyűlöletkeltő, és célpontja nem a magyar zsidóság, hanem mindenki, aki nem ért egyet a kormánnyal.

Az elmúlt hétre gyakorlatilag a Soros-plakátok körüli diskurzus egy a 2000-es évek elejét idéző antiszemitizmus-vitává változott. Mindenki érzékenysége és belelátó-képessége szerint mérlegeli, hogy antiszemita-e ez a plakát. Szerintem nem az, nem a zsidóságot támadja, sem önmagában, sem kiterjedtebb hatásában. De annyiban igaza van az antiszemitázóknak, hogy használja a zsidógyűlöletet mint hatásmechanizmust.

Viszont mindenkinek igaza van, aki problémásnak látja a plakátot, hiszen az a gyűlöletre épít. Kevés undorítóbb dolgot tud elképzelni az ember annál, amikor a hatalom (hiszen a Fidesz ma maga a hatalom Magyarországon) az általa kreált ellenség képével tűzdeli tele a várost, azt üvöltve: gyűlöld! Függetlenül az antiszemitizmustól, ez egy olyan helyzet, ami ellen zsidó és nem zsidó szervezeteknek és egyéneknek fel kéne szólalniuk - akkor is, ha Soros György, teszem azt, piréz lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.