2017. szeptember 21., csütörtök

2015 ÓTA 722,5 MILLIÓ FORINT KEDVEZMÉNYT KAPTAK A FERENCVÁROSI LAKÁSVÁSÁRLÓK AZ ÖNKORMÁNYZATTÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.09.21.



A önkormányzat által nyilvánosságra hozott adatok alapján Ferencváros az elmúlt két és fél évben 94 lakást adott el féláron vagy annál is olcsóbban. Összesen 1,39 milliárd forint forgalmi értékű ingatlantól vált meg így a kerület 668,5 millió forintért, vagyis a vevők összesen 722,5 millió forint engedményt kaptak. Ötvenöten 15 éves részletfizetési kedvezményt is kaptak, tehát a vételárat ráérnek 2030-32-ig kifizetni.

A Magyar Nemzet 2016 decemberében kezdett írni a ferencvárosi ingatlanügyekről. A lap munkatársa, Horváth Csaba cikksorozatban számolt be arról, hogy korábbi és jelenlegi fideszes tisztségviselők és rokonaik, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tanácsadója és férje is rendkívül olcsón kaptak önkormányzati bérlakást a kerületben, Bácskai János (Fidesz-KDNP) polgármester titkárnőjének (aki Vác fideszes alpolgármesterének felesége) egy rokona pedig hatalmas haszonnal adott túl a kedvezményesen megvásárolt IX. kerületi bérlakásán.

A fideszes Tényi István hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, és bár azt a rendőrség először elutasította, az ügyészség 2017 februárjában elrendelte a nyomozást. Bácskai János polgármester akkor azt mondta a Magyar Nemzetnek, örül annak, hogy nyomozás indult, és reméli, a lap majd arról is beszámol, amikor az ügyészség lezárja a vizsgálatot.

Közben a 444 is elkezdett foglalkozni a ferencvárosi ügyekkel, legutóbb épp arról írtak, hogy az önkormányzat gazdasági bizottsága szeptember 6-án több bérlakás sorsáról döntött. Köztük egy olyanról, amelyben dr. Görgényi Máté fideszes képviselő lakik a családjával, és édesanyja bérli az önkormányzattól.

Görgényi a gazdasági bizottság tagja, de az érdekeltségébe tartozó lakásnál nem szavazott az ülésen.

Ezután az Átlátszó felfedezett a kerület honlapján egy 30 oldalas listát, amely a 2015 április 15. és 2017. szeptember 6. között eladott ingatlanok (lakás és nem lakás célúak egyaránt) adatait tartalmazza. Szerepel rajta a vevők neve, az ingatlan forgalmi értéke és vételára, valamint a szerződéskötés dátuma, és a fizetési határidő is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.