2017. szeptember 7., csütörtök

GOMPERZ: JÁTSZD ÚJRA, TRIANON!

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Gomperz Tamás
2017.09.06.


Internetszerte nagy az öröm, mekkorát égett Orbán megint, ezt a csatát elvesztette. Dehogy vesztette el, most nyerte meg igazán. Vélemény.

Lali, akinek különleges érzéke volt ahhoz, hogy a világ összetett jelenségeit lényegi összetevőire bontsa, a mostanihoz hasonló események megértésére általában a lófasz-elméletet alkalmazta. Eszerint az emberek két csoportra oszthatók: szerencsésekre és pechesekre. A szerencséseknek akkor is betalál, ha mellé akarják dugni; a pecheseknek akkor sem, ha mellé akarják. Ilyen egyszerű az élet.

Sokan kérdezik érthető keserűséggel, hogy a magyar miniszterelnök miért tud a vesztesnek tűnő helyzetekből is megerősödve kikerülni. Mert egy zseni – vonják le a következtetést ellenségei és hívei egyaránt, legfeljebb az arckifejezésük különbözik annak megfelelően, hogy valakit idegesít vagy inkább hazafias érzésekkel tölt el, ha a Mészáros Lőrinc nyaralásáról közzétett fotók nézegetése közben a kórházakban szaladgáló patkányokra gondol. A másik oldalról ugyanez: miért sülnek el az ellenzéknek még a legígéretesebb kezdeményezései is balul? Az elmélet mindkettőt megmagyarázza. A nem létező magyar politikát nem kell túlbonyolítani.

A nap híre ugye az, hogy a kormány elbukta a kvótapert az Európai Bíróság előtt, ezért kénytelen lesz 1294 terrorista migránst magyar családok otthonába telepíteni 1294 menedékkérő esetében a menedékkérelmi eljárást lefolytatni. Internetszerte nagy az öröm, mekkorát égett Orbán megint, ezt a csatát elvesztette. Dehogy vesztette el, most nyerte meg igazán.

Az igaz, hogy a nemzetközi megítélése újabb mélységi rekordot ér el, és Magyarországot hamarosan csak Észak-Korea atombomba nélküli változataként emlegetik, de ezt a meccset Trianon-szindrómás szavazatokra játsszák, és ebből a szempontból semmi sem lehet hasznosabb, mint a Nyugattól elszenvedett vereség, amely az ország szuverenitását csonkolja tovább. Miről beszélne a választásig a kormány, ha győzött volna, és így nem csak Keletről, de Európa felől sem érkezne hozzánk menekült? A háziorvos nélkül maradt ellátatlan területekről vagy a miniszterelnök vejének pénzügyi sikereiről? A mai napon elszenvedett pirruszi vereségnek hála a szabadságharc folytatható, csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van, megvédik a nemzetet a betolakodóktól.

Lali elmélete tehát működik, így állhat elő az a faramuci helyzet, hogy az Európa-ellenes Orbán-rendszert akaratlanul is Európa tartja életben pénzügyi támogatással és ideológiai munícióval. Ha Európa vezetői meg akarnák buktatni Orbánt, akkor nem abban a témában küzdenének vele, amelyben egyedül bírja a magyar társadalom elsöprő többségének támogatását. De nem akarják. Vagy akarják, csak ennyire képesek. Az elmélet szempontjából mindegy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.