2017. október 9., hétfő

AZ ŐCSÉNYI ESET MINDANNYIUNK FELELŐSSÉGE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.10.08.


Lehet azt mondani, hogy Őcsény lakossága így meg úgy. Lehet a teljes felelősséget rátolni a kormányra, hiszen a gyűlöletpropaganda tényszerűen az ő szörnyszülöttjük. De ez egy kényelmes megoldás: ideje lenne szembenéznünk a saját felelősségünkkel is.

Mint minden olyan esetnél, amikor egy közösség nemet mond valami olyasmire, ami véleményük szerint közösségük számára nem kedvező fordulatot hozna, azonnal jöttek a szalonszakértők, és bólogatva közölték: “aha, hát itt bizony hat a kormánypropaganda, megint sikerült behülyíteni egy rakás embert. Borzalom!” Az értékítélet azonban ezen egyoldalúságában pusztán önámítás.

Ugyanez történt Őcsényben is.

Persze jó lenne, ha nem beszélnénk lesajnáló vállvonogatással „őcsényiekről”, hiszen fogalmunk sincs, hogy a teljes lakosságon belül hányan gondolkodnak így.

A lakosság egy része azonban elutasította, hogy településükre menekült vagy oltalmazotti státuszt kapott családok jöjjenek pihenni. Kiszúrta valaki a nekik helyet kínáló panziós autójának kerekét is, csak amúgy a nyomaték kedvéért. A polgármester lemondott. Előkerült persze gyorsan a Soros-kártya is, Orbán Viktor meg összegzett: szerinte a helyiek jól tették, hogy “határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket”. Grrr.

Nyilván szörnyű látni, milyen hatásos a kormányzati tényferdítés és hisztériakeltés. De ezt a játékot mindig, minden körben ketten játsszák. A reakciónak ellenreakciót is kell szülnie, különben egy térfélen pattog a labda, és soha nem tudunk elmozdulni a holtpontról.

Évek óta látjuk, milyen tudatosan használja a kormány saját hasznára a megfélemlítés eszközeit. Az ellenségképzés hatásmechanizmusát ismerjük, hisz nem bonyolult a képlet: mindaddig, amíg sikerül egy megbélyegzett és démonizált csoportot feltüntetni nemzetünk ellen fenekedő erőként, és sikerül ellenük (virtuális és kerítésekkel megtámogatott) harcot folytatni, amelyben a kormány időről időre képes eredményeket felmutatni, ez a kampány sikeresnek lesz tekinthető. Amíg a kormánypárti politikusok szájából és az onnan töltekező közmédiából ömlik a szenny, semmi sem fogja azt azt embert meggyőzni arról, hogy nem a kormánynak van igaza, aki menekülteket azelőtt még sohasem látott, és nincs senki, aki ezeket az állításokat hitelesen megcáfolná. És ebben van némi lemaradásunk.

Őszintén szólva nem nagyon hallom, ahogy az ellenzék, a baloldali és liberális pártok magyarázzák az esetet, nem látom, hogy bárki is úgy érezné, hogy ez egy olyan pont, ahol véget kell vetni ennek az őrületnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.