2017. október 21., szombat

KELET-EURÓPÁBA BEFÉSZKELTE MAGÁT A POPULIZMUS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.21.


- Macron sürgetné az EU reformját, de Kelet-Európa nem szeretne a taccsvonalra kerülni és ellenáll, csak közben megosztott

- Az európai populizmust gondolkodásukban merev, nem túl képzett, jobboldali rétegek támogatják leginkább

- Ausztria az orbanizálódás előtt?


Le Monde

A francia elnök szembesült az uniós csúcson azzal, milyen nehéz lesz keresztülvinnie a szervezet megújításának tervét, ideértve a kétsebességes Európát. Macron hat évre szóló programot terjesztett elő, csak éppen legfőbb partnerei hazai gondokkal vannak elfoglalva, ideértve Merkelt, akinek kormánya lehet, hogy csak az év vége felé alakul meg. Tusk érzékelte, hogy a francia államfő mennyire sürgeti a reformokat, de egyúttal igyekezett megnyugtatni a Visegrádi Csoportot, amely nem szeretne a perifériára kerülni a jövő integrációjában. A Tanács elnöke azt üzente nekik, hogy amíg ő a posztján van, addig őrködik az egységen. Azaz hogy a V4-eknek nem kell izgulniuk, a többiek nem hagyják hátra őket. Így viszont az a veszély, hogy lefékeződik a változások tempója.

Hogy Macron mennyie képes befolyásolni a dolgokat, az kiderül hétfőn, amikor is összeülnek a tagok szociális miniszterei, hogy nyélbe üssék a megállapodást a kiküldetésben dolgozók alkalmazásának új feltéleiről. A tervezetet a visegrádiakon kívül ellenzik a spanyolok, portugálok, görögök, írek és a máltaiak. A keleti tagok a szabad munkavállalás korlátozásának tartják, hogy a jövőben csupán egy évig lehetne ilyen jogcímen külföldön dolgozni. Vagyis alacsonyabb bérért, mint a helyi konkurrencia.

Reuters

Kelet-Európa hátat fordít az uniónak – állapítja meg a kommentár. Az osztrák választások kimenetele összhangban van azzal, hogy Európában mind inkább EU-ellenes a hangulat, és erre várhatóan csak ráerősít, hogy miként voksolnak ma a csehek. A nagy esélyes Babis azt hirdeti, hogy meg kell erősíteni a földrész biztonságát, de kinyilvánította azt is, hogy nem kíván csatlakozni az euróövezethez. Merthogy nincs szükség a további integrációra. Pedig a rendszerváltáskor még egészen más hangulat uralkodott a térségben. Akkor az érintett államok még úgy gondolták, hogy visszatérnek az európai házba. Ám jött a viták sora, a kiábrándultság, a demokrácia együtt járt a korrupcióval. Ma már sokan gyanakodva tekintenek az unióra, nem kérnek a bevándorlásból, elutasítják a kvótákat. A kontinens középső része mélyen konzervatív. Ausztria minden eddiginél jobban beleillik ebbe a képbe. Kurz dolga nem lesz könnyű, ha híd akar lenni a régióhoz, hiszen a négyekkel leginkább a bevándorlók távoltartása fűzi össze.

Magyarország – a tekintélyelvű Orbánnal az élen – egyesíti az EU éles elvetését a Putyinhoz fűződő szoros viszonnyal, valamint a Soros elleni paranoiával, amely nagy lökést adott az antiszemita beütésű kampánynak. A szerző idézi Paul Lendvait, aki szerint a miniszterelnök végtelenül cinikus, de nagyon ügyes. Mindenre kiterjesztette a hatalmát. Csak a Jobbiktól tart. Brüsszel most beszorult a távozó britek és az egyre inkább kiábrándult Közép-Európa közé. Korai volt az öröm a francia és a holland szélsőjobb veresége láttán. Erősödik az ellenállás a határok lezárására, Brüsszel hatalmának korlátozására, valamint befolyásának elfogadására. Ezért azután jelenleg lehetetlen valóra váltani az európai egység álmát.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.