2017. október 8., vasárnap

KIKTŐL IS FÉLÜNK? - UTÁNANÉZTÜNK, HOGY KIK MENTEK VOLNA PÁR NAPRA ÜDÜLNI ŐCSÉNYBE

MAGYAR NARANCS  ONLINE
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2017.10.07.


„Az ötéves kisfiú, aki két hete jár óvodába, már szépen ejti a magyar szavakat”
„A nagyjából nyolcezer emberből, akik Szerbiában várakoznak, hogy bejussanak a magyar határon, úgy 800 egyedülálló férfi van. Ők valóban sokszor megpróbálnak átjutni a kerítésen, de általában nem sikerül nekik. Magyarországon ez a migráns: a sok férfi, aki megpróbálja illegálisan átlépni a határt. Holott akik státuszt kapnak nálunk, azoknak 90 százaléka család. Persze ezt nehéz reálisan látni úgy, hogy a tranzitokba például nem engedik be a médiát, a kormánymédia pedig folyamatosan azt hangoztatja, hogy egyedülálló férfiak jönnek Magyarországra” – meséli Siewert András, a Migration Aid operatív koordinátora.
Őcsény, ez a 2300 lelkes kis Tolna megyei község hirtelen fogalommá vált: a falu, ahol annyira félnek a migránsoktól, hogy bár még eggyel sem találkoztak közülük, de elképesztő indulattal utasították el néhány, Magyarországon legálisan tartózkodó, papírokkal rendelkező menekült pár napos üdültetését, majd kiszúrták az érintett panziótulajdonos autójának kerekét.
Őcsény nem kirívó eset, inkább mintának tekinthető:
a gyűlölködő kormánypropaganda sikerének iskolapéldája. Hiszen ahogy egy helyi lakos az Index videójában elmondta: „nem tudom, konkrétan kik jöttek volna ide, csak így egy szóval: a migránsok”. Jogos hát a kérdés, kiktől is félünk ennyire?
Kik jönnek?
A KSH legfrissebb adatai szerint idén januártól júniusig 1979 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon, ebből 332-en kaptak valamilyen státuszt: 11 befogadott, 275 oltalmazott és mindössze 46 menekült státuszt adtak a magyar hatóságok. A menekültügyi eljárás során az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is részt vesz szakhatóságként a döntésben, megvizsgálva, hogy a kérelmező jelent-e veszélyt Magyarország nemzetbiztonságára. Továbbá minden 14. életévét betöltött személy esetén a magyar hatóságok rögzítik a kérelmező ujjlenyomatát, és fényképet is készítenek róla. Ha a hatóságok úgy döntenek hát, hogy valaki megkapja a státuszt és beengedik az országba, komoly biztonsági átvilágításon kell átesnie. A családok mellett a kísérő nélkül érkező kiskorúak vannak még nagyobb számban Magyarországon.
Hogy közülük kiket vittek volna Őcsénybe, azt még ki sem találta a Migration Aid, a szervezés a kezdeti fázisban tartott, a falugyűlésen és az utána lévő pár napban érzékelt indulatok miatt a szervezet lefújta a hétvégi kirándulást. „Nem tervezünk hetekre előre, Őcsényben is csak annyi történt, hogy Fenyvesi Zoltán panziós felajánlása után elmentünk megnézni a helyszínt, jött velünk az ATV csapata is, akik megkérdezték a polgármestert, mit szólna hozzá, ha menekültek jönnének a faluba nyaralni, ő pedig azt mondta, jöjjenek, a sárközi emberek híresek a vendégszeretetükről.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.