2017. október 14., szombat

TI UGYANÚGY BŰNÖSÖK VAGYTOK, MINT ORBÁN, VAGY ROGÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.14.


Sokszor volt már szó a bíróságok, valamint a rendőrség hatalmat kiszolgáló mivoltáról. És bár alapvetően bírósági ítéleteket nem kommentálunk (kivéve a magyar kormányt, amikor érdekében áll), és bár a bíróságoknak nem az a dolguk, hogy a társadalom igazságérzetének megfelelő ítéleteket hozzanak, nem egy olyan eset volt már, hogy az ítélet előtt – noha kvázi köztudott volt a törvénytelenség, a bűncselekmény – tudtuk, hogy felmentés lesz a vége. Tudtuk, hogy a hatalmat nem egy esetben kiszolgáló rendőrség és bíróságok a vádlottat fel fogják menteni, legyen az – a mi erkölcsi mércénk szerint – bűnös, vagy ártatlan. Sokszor lehetett olyan érzésünk, hogy a törvény vasökle csak azokra csap le, akik nem rendelkeznek politikailag hasznos kapcsolatokkal, akik nem fontosak a hatalom számára.

Nem egyszer volt olyan érzésünk, hogy Handó Tünde és Polt Péter úgy mozgatja a törvénykezésben részt vevőket, mintha azok marionett bábuk lennének. Jogosan érezhettük ezzel összefüggésben, hogy pár év alatt eljutottunk oda: a rendőrség elvesztette egykori színvonalát még ahhoz képest is, hogy társadalmi megbecsültsége talán soha nem volt igazán kimagasló. Saját morális mércénk szerint jogosan érezhettük még azt is: a bíróságok sokszor úgy döntenek emberi sorsokról, hogy ők maguk is tudják, ítéletükkel a rendszert szolgálják ki ahelyett, hogy valóban igazságot szolgáltatnának.

Közismert az az eset, amikor egy nyilvános fórumra érkezett újságírót, a helyi fideszes Szabó László fizikai erőt alkalmazva, karjánál fogva kirángatta az épület elé. Itt tovább fenyegetőzött, azonban amikor Halász Júlia közölte, hogy a rendőrség már úton van, telefonját akarata ellenére elvette – kicsavarta a kezéből -, majd arról képeket törölt. Ezután, mint aki jól végezte dolgát, visszament a rendezvényre. A rendőrség kikérdezte Halász Júliát, azonban később azzal távoztak az urak, hogy nem sikerült beazonosítaniuk a támadót. Ezt meg higgye el az, akinek hét anyja van. Már akkor egyértelmű volt, hogy ha az ügy bíróságra is kerül, akkor sem várható elmarasztaló ítéletet.

Két napja ez hivatalosan is beigazolódott, amikor is a rendőrség a következőket közölte az úságíróval:

"Nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény."

Volt bármiféle kétségünk is afelől, hogy nem ez az eredmény fog születni? Nem. Ettől azonban még nem kevésbé felháborító és undorító az, amit a bíróság, a rendőrséggel karöltve ebben a konkrét esetben igazságszolgáltatás címszó alatt művelt. Ez egy szánalmas, komolytalan rendszer. Egy olyan rendszer, ahol miniszterek, képviselők, polgármesterek, állampárti katonák tesznek jóformán azt, amit csak akarnak. Következmények nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.