2017. november 29., szerda

NÉGY MAGYAR, KÖZTÜK HÁROM AKADÉMIAI KUTATÓ NYERT EURÓPAI CSÚCSTÁMOGATÁST

GÉPNARANCS - TECH & TUDOMÁNY
Szerző: mta.hu
2017.11.28.


A nyertesek ötéves, legfeljebb 2 millió eurós támogatással járó kutatási programot indíthatnak el.

Két idegtudós – Makara Judit és Szabadics János az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből –, Pete Gábor matematikus az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetből és Egry Gábor a Politikatörténeti Intézetből pályázott eredményesen az Európai Kutatási Tanács önálló csoporttal rendelkező kutatók számára kiírt pályázati támogatására, a Consolidator Grantre. A nyertesek ötéves, legfeljebb 2 millió eurós támogatással járó kutatási programot indíthatnak el.

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb, felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Feladata, hogy hosszú távra szóló, vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést ígérő kutatások támogatására.

A Consolidator Grant a már önálló kutatócsoporttal és független kutatási programmal rendelkező, de még annak megszilárdításán dolgozó kutatóknak szól. A legfeljebb 2 millió euró támogatásra ötéves, kiemelkedő felfedezést vagy tudományos áttörést ígérő, megvalósítható kutatási tervvel lehet pályázni.

A Consolidator Grantre idén 2538 kutatási terv érkezett a bírálóbizottságokhoz, melyek 13%-át, vagyis 329 tervet ítéltek támogatásra méltónak. A támogatások összesen 630 millió eurót tesznek ki, az összeget az Európai Unió Horizont 2020 programja biztosítja. Érdemes megemlíteni, hogy a támogatottak 32%-a volt nő, továbbá a most induló ötéves kutatási programok előreláthatólag 2000 új munkahelyet teremtenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése