2018. március 24., szombat

MINT EGY RÉGI TRABANT: MÉLTATLAN ÁLLAPOTOK A DÉL-PESTI CENTRUMKÓRHÁZBAN

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: SZABÓ EMSE
2018.03.23.


– Mert nincs elég szakorvos, aki kiértékelje – ezt a választ egy közeli barátunk kapta, amikor a betegfelvételi pultnál azt tudakolta, miért fél évvel későbbi időpontot adnak neki egy olyan vizsgálatra, amely csak egyetlen vérvételből áll. A nagyjából egy évvel ezelőtti párbeszéd helyszíne az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, újabb nevén (mert az átnevezés már jól megy nekünk, apró betűs részként pedig tényleg idetartozik a Merényi és a Jahn Ferenc utcai rehabilitációs centrum is) Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai osztálya volt. A helyzet azóta aligha javult, sőt vélhetően romlott. Nemrég mi is belefutottunk olyan orvosba, aki ha más osztályról is, de az elmúlt pár hónapban távozott a kórházból. A korábbi évekből pedig többről is tudunk, de ez persze nem kórházspecifikus jelenség.

Az ominózus vérvételre azért volt szükség, mert barátunk elhunyt édesapja orvosi papírjain számára ismeretlen kifejezésre lett figyelmes. Elvitte háziorvosához, aki elmondta: egy genetikai eredetű véralvadási zavarról van szó, trombofíliáról, azt rejti a Leiden-mutáció kifejezés. Érintettjei a véralvadást elősegítő faktorok bomlásának lassulása miatt fokozottan hajlamosak a trombózisra, így náluk már fiatalabb korban is nagyobb az ilyen jellegű kockázat. Ideális esetben erről a hozzátartozókat is értesíteni kellene, hogy a szükséges szűrővizsgálatok elvégezhetők legyenek. Az esetleges tragédiák előtti óvintézkedéseket – ha azokra a vizsgálati eredmények alapján szükség van – csak így lehet megtenni.

Szerencsésebb esetben a fokozott trombózishajlamot okozó mutáció nem adódik át, vagy csak annak enyhébb típusa van jelen, de fogamzásgátlót a nőknek már ilyenkor sem írhatnak fel. Ha a helyzet durvább, akkor a genetikai eltérést hordozó személynek – legyen az férfi vagy nő – még repülőre sem szabad ülnie anélkül, hogy speciális kezelést – leggyakrabban heparininjekciót – kapna. De úgy tűnik, a szűrővizsgálatra akkor is várni kell fél évet, ha a beteg háziorvosi beutalója mellett a kezében lobogtatja két trombózison és egy tüdőembólián is átesett édesapja genetikai mutációt igazoló leletét. Magyarán el kell fogadni, hogy ilyen szűrést azonnal csak akkor végeznek, ha az érintettek már produkálnak egy jóval nagyobb egészségügyi költséget jelentő, nem utolsósorban pedig életveszélyes trombózist. Erős kontraszt, hogy magánellátásban a mutáció vizsgálatát 5000 forintból plusz 1500-2500 forintos vérvételi díjból meg lehet ejteni, 10-20 ezer forintból pedig már egy komolyabb trombózisszűrésre is telik. A gond tehát vélhetően tényleg az orvos- és nővérhiány, nem pedig az, hogy a vizsgálat árától dőlne be a kórház.

Talán nem véletlen az sem, hogy az 1600 ággyal működő, a szemészetet leszámítva az urológiától a nőgyógyászatig, a belgyógyászattól a hematológiáig vagy éppen a neurológiától a pszichiátriáig mindennel felszerelt centrumkórház orvosai a stadionépítési lázat az átlagosnál is többször emlegetik, rosszabbul viselik. Míg ugyanis a munkahelyük tőszomszédságában álló Groupama Aréna honlapja azt írja, Európa egyik legmodernebb multifunkciós létesítménye, ahogy fogalmaznak, többfunkciós, kreatív és elegáns komplexum, addig az egészségügyi központ ilyesmit végképp nem mondhat el magáról. Ezt a betegek is megtapasztalhatják, tavaly egy kollégánknak is sikerült a belgyógyászaton töltenie egy éjszakát. Az orvosokra és nővérekre panasza nem volt, mindenki kedves volt vele, de kérdés, ha több napot kellett volna bent eltöltenie, hány nap után szánta volna rá magát a zuhanyozásra. A helyiség állapota vállalhatatlan volt, ahogyan a betegszobáé, a folyosóé és lépcsőházé, általában az egész épületé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.