2018. április 19., csütörtök

ALKOTMÁNYOS SZÁJPECKEK - MIRE KÉSZÜL A KÉTHARMAD?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.04.19. 


Orbán Viktor, ahogy előre el is mondta, leszámolásra készül. Kétharmados többség birtokában ehhez kedvére módosíthatja akár az Alaptörvényt is. Így lehet vége a civil társadalomnak, nézhet a független vagy ellenzéki önkormányzatok körmére, veheti el a döntés jogát az ellene szavazó budapestiektől, leckéztetheti meg a gazdasági világ önállóskodó szereplőit.

„Másodszor szeretnék köszönetet mondani a sajtónak. Úgy érzem, hogy a sajtó mindvégig aktív és alakító részese volt a választási kampánynak, és segített abban, hogy minden üzenet eljusson a választópolgárokhoz.” Orbán Viktor ezt a mondatot a választás után két nappal tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján mondta. A termet megtöltő újságírók közül azonban sokan úgy értelmezték mindezt, mint cinikus és gyilkos üzenetet. Nem véletlenül: két órával korábban már tudni lehetett, hogy megszűnik a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

A sajtótájékoztató megszervezése sem volt mindennapos, csak az eseményt közvetlenül megelőzően jött az értesítés: délben „Orbán-sajttáj”. Aztán kiderült, az Indexnek például fogalma sincs erről, az sem biztos, hogy beengedik őket. Hívogatják a 168 Órát is értesítő Miniszterelnökséget, mire közlik velük, „majd ha hozzájuk érnek a listán”, ők is kapnak meghívást. Ez négy perccel a sajtótájékoztató kezdete előtt történik. Végül az Index a késő Orbán Viktorral együtt érkezik: az ajtó mellett áll az újságíró és az operatőr, nem maradt helyük máshol.

A Magyar Nemzet bezárására vonatkozó kérdést Orbán Viktor a szokott módon hessegeti el, szerinte a kormánynak ezzel nincsen dolga. A korábban erősen kormánypárti, az elmúlt három évben azonban élesen kormánykritikus lap üzletileg veszteséges volt, de vesztét aligha ez okozta. A 24.hu úgy tudja, Simicska Lajos tulajdonos másfél milliárdot kért Ungár Pétertől a Nemzetért. Az árat nem erősítette meg az LMP-s politikus, csak annyit árult el, hogy vinné a Heti Választ is. Más jelentkező (már) nincs, könnyen elképzelhető, hogy Simicska csak játszik Ungárral, ezért árazta felül a lapot. Hétfőn este Ungár arra a kérdésünkre, hogy már laptulajdonos-e, azt válaszolta: „Még nem.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.