2018. április 7., szombat

UGYANAZ A (LE)FOLYÓ

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2018.04.07.


Aki tudni szeretné, hogy érdemes volt-e nyolc évig rájuk bízni az országot tollastul-csontostul, az feltétlenül olvassa el a Fidesz 2010-es választási programját. Egyfelől azóta nem készítettek újabbat, vagyis a kényszer és a logika is azt diktálja, hogy amit nyolc éve papírra vetettek, annak a teljesítését kell számonkérni most. Másfelől meg tényleg tanulságos detektálni, hogy mennyit haladt azóta az ország.

Itt vannak például Lázár János szavai (még egyszer hangsúlyozzuk: abból a 2010-es esztendőből, amikor a globális és lokális válság maga alá temette az ún. magyar baloldalt, a Fidesz pedig morális rendszerváltást ígért). „A bukott kormánynak el kell számolnia minden egyes közös forintunkkal. A magyar emberek jövője elszámolás nélkül nem lehet sikeres. Sokan érzik úgy, ma a kormány egy bűnszervezethez hasonlít, amely fosztogat és szétesik a korrupciótól. Állami és kormányzati szervezetek maffiaszerű működését halljuk és tapasztaljuk. Nemzeti ügynek tekintjük, hogy a kormány számoljon el az adófizetők rábízott forintjaival, számoljon el az Európai Unióból érkező támogatásokkal, számoljon el az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival.”

Magáncélok, közérdekek

A Nemzeti Ügyek Politikája címet viselő 2010-es program ismeretlen szerkesztője azt a megoldást választotta, hogy minden tematikus ígértet-csomagot egy-egy ismert fideszes archoz kötött. A sort Orbán Viktor nyitotta meg, nem sok kétséget hagyva afelől, hogy miféle kormányzásra készül. "A jövőben a politikának magáncélok és -érdekek helyett közös célokat és érdekeket kell szolgálnia." Szinte látjuk magunk előtt a megszeppent Tiborcz Istvánt, Mészáros Lőrincet, Kósa Lajost, ahogy visszarántják az önkéntelenül a közösbe markolni igyekvő kezüket.

Orbán alkotmány-ügyben sem árult zsákbamacskát: „Elég, ha csak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát vesszük alapul, amelyre ma minden demokratikus ország alkotmánya épül. Ebben elsők között szerepel a munkához való jog, a szociális biztonsághoz, a személyes biztonsághoz való jog, valamint az egészséges környezethez, a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog. Ezek az alapvető emberi jogok éppen azokat az értékeket hivatottak biztosítani, amelyeket a nemzeti ügyek politikája szolgál” - írta, majd alig egy évre rá elfogadtatott egy alaptörvénynek nevezett valamit a parlamenttel, amiből hiányzik a munkához, a szociális biztonsághoz, a személyes biztonsághoz, az egészséges környezethez és a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog. Igazán bravúros jogalkotási teljesítmény, különösen akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy a Fidesznek senkivel sem kellett alkudoznia az új alkotmány szövegéről; azt írt bele, amit akart...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.