2018. május 20., vasárnap

"MINDENKIT KÁRTALANÍTOTTAK, KIVÉVE MINKET"

24.HU - POSZT ITT
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2018.05.20.


2010. október 4-én, nem sokkal dél után Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyen fekvő részeit elöntötte a vörösiszap. A tragédiában tíz ember meghalt, több mint százötvenen megsérültek a százezer köbméternyi maró, lúgos anyag árjában. Devecserben, a Veszprém megyei kisvárosban 21 utcát és 297 házat öntött el az ajkai zagytározóból kizúdult vörösiszap; 262 lakóházról állapították meg, hogy lakhatatlan. Az ott lakóknak el kellett költözniük, házaikat lebontották.

"Mindenkit kártalanítottak, kivéve a Burka családot" 
– mondja Burka Gyula közel nyolc évvel a tragédia után.

Mire kitisztították a házat, lebontották

Burka Gyula 2010 októberében éppen dolgozott, amikor telefonon hívták, hogy valami nincs rendben otthon. Először csak annyit mondtak neki, árvíz közeledik lakása felé. Akkor még nem tudták pontosan, mi történt. Hazasiettek, akkor szembesültek azzal, hogy két méter magasan áll az iszap Devecser egyes részein. Ők viszont, akkor még úgy tűnt, olcsón megúszták, igaz, az udvart teljesen ellepte az iszap, de az előszobában csak 10-15 centiméter magasan verte a falat.

Napokig takarítottak, már egészen jól állt a ház tisztítása, amikor megjelent a katasztrófavédelemtől két ember, hogy ki kell költözniük, mert a házat lebontják.

"Egyik napról a másikra mentem az utcában, és nem volt házunk. Lebontották."

A szomszédos két ház még ma is áll, Burka Gyula számára érthetetlen, az övét miért dózerolták le, amikor ép maradt a katasztrófa után is.

A lakás a banké volt, Burka Gyula pedig egy idő után nem tudta fizetni a törlesztőrészletet. Gerincműtétje volt, nem tudott dolgozni. A bérleti díjat rendesen utalta és volt egy megállapodása a bankkal, hogy ha meggyógyul, akkor visszamegy dolgozni és újra fizeti a törlesztőt, meséli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.