2018. október 3., szerda

EGYRE MÉLYÜL A LAKHATÁSI VÁLSÁG - NEM CSAK A LEGSZEGÉNYEBBEK ÉRINTETTEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.03.


Óvatos becslés szerint 2-3 millió magyar szenved a lakásszegénységtől – állapította meg legfrissebb jelentésében a Habitat. Nálunk arányában az uniós átlag több mint háromszorosa él nem megfelelő lakásban. Az állam beavatkozása pedig – mintha direkt tenné – csak tovább ront a helyzeten.

Miközben az inflációs adatok már nem tükrözik a lakhatással kapcsolatos költségeket, még a KSH tanulmánya is megállapította: a háztartások mintegy harmada küzd a magas lakhatási költségek miatt anyagi problémával. Mint a Habitat for Humanity Magyarország frissen megjelent Lakhatási jelentésében leírták: lakhatási szegénységről jellemzően a hajléktalanság vagy egy cigánytelep vályogházai jutnak eszünkbe, pedig ma Magyarországon sokkal több társadalmi réteget érint ez a probléma.

A jelentés fő megállapítása idén, hogy Magyarországon egyre mélyül a lakhatási válság. A Habitat szerint kettő- és hárommillió közé tehető azoknak a száma, akik a lakásszegénység különböző formáiban élnek ma Magyarországon. Mint példaként felhozták: lehet, hogy egy idős ember, aki a rendszerváltás előtt számára kirendelt önkormányzati bérlakásban él, sosem félt a lakhatása elveszítésétől, de hónapról-hónapra nehézséget jelent neki a rezsi kifizetése; míg az unokája gond nélkül kifizeti a rezsijét, viszont nem valószínű, hogy a következő évtizedben saját lakáshoz jut.

A lakáspiac egyenlőtlenségei a kormányzati intézkedések hatására (építkezések erőltetett felfuttatása) is folyamatosan nőnek. A nem megfelelő állami intézkedések tükröződnek az energiahatékonysági beavatkozások területén is. A lakhatásra fordított közpénzek döntő többsége a tehetősebb családokat támogatja (erről a Habitat előző jelentése tartalmazott több részletet).

Azokat tekintik lakhatási szegénységben élőknek, akik megfizethetőségi, lakásminőségi és energiahatékonysági, területi, illetve jogi szempontból az átlagosnál rosszabb helyzetben élnek. Sokan – jegyezzük meg –, akik az ilyen témákat rendre félreértik, és „már megint a szegénységen sopánkodnak” megjegyzéssel igyekeznek lesöpörni az egészet, akár maguk is érintettek lehetnek (a friss lakhatási jelentés itt található, ahol interaktív grafikonokkal „modellezheti” mindenki saját helyzetét)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.