2015. december 12., szombat

ADDIG JÓ A NÉPSZAVAZÁS, AMÍG ÉN CSINÁLOM

MANDÍNER BLOG
Szerző: pinter.bence
2015.12.12.


Nem lesz népszavazás se az olimpiáról, se a vasárnapi zárva tartásról. Az első esetben a közvélemény a legutóbbi mérések alapján támogatná a rendezést; a második esetben viszont jelentős fölényben van az idén márciusban bevezetett intézkedést ellenzők aránya. Az olimpiás népszavazást legutóbb a 2008-as népszavazást levezénylő Tarlós István utasította el; a vasárnapi boltzárat pedig a jogszerű eszközöket végletesen kihasználva blokkolja az NVB és egyes hasznos magánszemélyek. Mit gondoltak 2008-ban, és mit gondolnak most a népszavazásról a kormánypártiak?
Magyarországon a valódi problémák nem ügyek, írtam erről a minap: a rendszerváltás óta csak akkor foglalkozott egy-egy tényleg problémás válságterülettel a mindenkori kormány és ellenzék, ha hatalmi érdekei forogtak kockán.
Mi sem mutatja meg ezt szebben, mint a 2008-as szociális” népszavazás, amely látszólag a tandíjról, a kórházi napidíjról és a vizitdíjról – tehát az oktatás- és egészségügyről – szólt, valójában azonban csak eszköz volt arra, hogy a Fidesz ciklus közben rendítse meg a kormányt.
Széky János Bárányvakság-sorozatában (és könyvében) foglalkozott a népszavazás kérdésével, amely szerinte valójában a köztársaság, de legalábbis a képviseleti demokrácia végét jelentette. A kérdésekről helyesen állapítja meg Széky, hogy valójában nem igazán népszavazásra valóak: az akarsz többet fizetni?” jellegű kérdésekre mindig nem lesz a válasz, legyen bármennyire is logikus az ellentéte. Ráadásul a kérdéses tételek bevételként szerepeltek a költségvetésben, így elméletileg nem is lehetett volna népszavazásra bocsátani őket  különben nincs értelme annak, hogy létezik kormányprogram és költségvetés. „Népszavazásnak csak kivételes esetben, az országot érintő, legfontosabb kérdésekben van helye, amelyek jövőjét alapvetően meghatározzák”  mondta akkor Horn Gábor, az SZDSZ-es ellenkampány vezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.