2024. április 26., péntek

LÉVAI ANIKÓ FÉRJE: MAGYAR PÉTER A BALOLDAL BELÜGYE | LÁZÁR VS. KÓSA | DRMÁRIÁS LEGÚJABB MŰVE

L1
Szerző: Vidékhy Pesti | Nemzethy Lipsi
2024.04.26.Egyre gyakrabban Voldemortingol Orbán Viktor. 
Kósa Lajos vagy Lázár János, mondd te kit választanál? 
Új brüsszeles Magyarpés propaganda. 
drMáriás: Magyar Péter rárúgja a magyar rendszerváltások temetőjére az ajtót és keményen bemutat Polke műtermében

TÜNTETÉS A BELÜGYMINISZTÉRIUMNÁL - 2024.04.26.

PARTIZÁN
Szerző. PARTIZÁN
2024.04.26.A péntek esti tüntetés közvetítése. Az ott elhangzott beszédek. Köztük Magyar Péter beszéde.

ZÁVECZ TIBOR: SENKI NEM ROBBANT BE ÚGY A POLITIKÁBA, MINT MAGYAR PÉTER – KOMPORSZÁG

KOMPORSZÁG
Műsorvezető: SZERETŐ SZABOLCS
2024.04.26.– A rendszerváltás óta senki sem tudott hasonlót, senki nem volt képes úgy berobbanni a politikába, mint Magyar Péter. Ehhez ráadásul új elérési technikákat használ. A karaktergyilkossági kísérletek sem fognak rajta, a páncélja erős, és úgy látszik, a támadásoktól csak megacélosodik – jelentette ki Kompország című műsorunkban Závecz Tibor közvéleménykutató, a Závecz Research Intézet igazgatója. Závecz szerint az emberarcú politikust próbálja visszahozni a politikába Magyar, akit elérhetnek, akitől kérdezhetnek az emberek, és ez egyelőre elég jól működik.

Beszélt arról is, hogy: 

• miért veszített szavazókat a Fidesz? 
• hogyan tevődik össze Magyar Péter tábora? 
• bejut-e az Európai Parlamentbe a Mi Hazánk? 
• szerezhet egyáltalán EP mandátumot a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt? 
• hogyan változnának az esélyek, ha a főpolgármester–választáson visszalépne Szentkirályi Alexandra? 

Műsorvezető: Szerető Szabolcs Szerkesztő: Farkas Melinda

MAGYAR PÉTER LENNE ORBÁN VIKTOR JÉGHEGYE? | 24.HU

HÁROMHARMAD PODCAST / 24.HU
Műsorvezető: Bánszegi Rebeka
2024.04.26.Magyar Péter országot járt a héten, Orbán Viktor berúgta titkos kampányát, és az első közvéleménykutatások is megérkeztek a Tisza párt erősödéséről. Meddig a baloldal belügye Magyar Péter? Hogyan élheti túl az ellenzék a választásokat? Vonzó ajánlat-e a gyurcsánytalanítás a budapestieknek? Bánszegi Rebeka, Kerner Zsolt és Nagy Gergely Miklós az eheti Háromharmadban.

00:00:00 Regisztrálj, írj, gyere 
00:01:09 Hogy viszonyul az orbáni titkos kampány Magyar Péter országjárásához? 
00:16:54 Megreccsent a Fidesz kampánya? 
00:31:35 Hogyan élheti túl az ellenzék a választásokat? 
00:47:20 A gyurcsánytalanított Budapest vagy a nertelenített Vitézy a jobb ajánlat? 
00:54:40 Lefkovicsék gyászolnak, 20 éve csatlakoztunk az EU-ba, az ország pedig politizál

MAGYAR PÉTER: KORMÁNYVÁLTÁS VAGY ELLENZÉKVÁLTÁS? || DKSZUBJEKTÍV#61

DK TV
Szerző: DK TV
2024.04.26.
Dobrev Klára és Kuncze Gábor a DK TV-ben! Ne maradj le!

Megvitatjuk, hogy kinek az érdekében áll, ha Magyar Péter sikeres ellenzéki polgármesterekre akar ráindulni és azt is, hogy miért bujkál Orbán Viktor?


PETSCHNIG MÁRIA ZITA: ORBÁN ARRA JÁTSZIK, HOGY ÚJ UNIÓS VILÁG JÖN, AHOL NEM LESZNEK KÖVETELMÉNYEK

MÉLYVÍZ / KLIKK TV
Riporter: NÉMETH PÉTER
2024.04.26.Miután a kormány most éppen kettős veszélyhelyzetben van, olyan döntéseket hoz, amely neki megfelelő, csakhogy a gazdaságba való durva beavatkozásnak megvan és meglesz a hátulütője – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa. A közgazdász rámutatott, a kormányzati politikával szembeni bizalom nagyon erősen megroppant a nyugati befektetői körben, amely fejlett technológiát tudott idehozni, erősítette a termelékenységet, szemben a keletről jövő akkumulátorgyárakkal, amelyek nagyon alacsony hozzáadott értéket termelnek, nagyon kevés jut belőlük a magyar jólét növelésére, nagyon sokba kerülnek nekünk, adunk pénzt és infrastruktúra-fejlesztéseket és megengedünk nekik mindent. „Itt nem kekeckednek az engedélyekkel, a szabályok betartásával, nincs ellenőrzés, szabadon garázdálkodhatnak az itt lakók kárára.”

A szakember üdvözölte, hogy az idén az év végén készítik el a jövő évi költségvetést, de hozzátette, azt nem tudni, hogy ez most egyszeri döntés vagy tényleg visszaállnak a normál költségvetés készítésére.

Petschnig Mária Zita arról is beszélt a műsorban, hogy szerinte Orbán Viktor már ebben az évben semmit sem akar teljesíteni az unió által megkövetelt 27 pontból, hanem arra játszik, hogy majd június 9-e után új világ jön, és az majd eltöröli ezeket a követelményeket, így mehet minden tovább.

A szakember arra kérdésre is megpróbált válaszolni, mit jelenthet, hogy a választás után kiigazítást kell eszközölni a gazdaságban, mi lesz az inflációval, érkezik-e még az unióból pénz?

MERRE TERELI OROSZORSZÁGOT PUTYIN ÉS A HÁBORÚ? SZ.BÍRÓ ZOLTÁN, INFORÁDIÓ, ARÉNA

INFORÁDIÓ / ARÉNA PODCAST
Műsorvezető: EXTERDE TIBOR
2024.04.24.Változott e az orosz hatalmi szerkezet Putyin elnök újabb választási győzelme után? Hogyan fogadták az oroszok a választási eredményt? Ki veszik körül az orosz elnököt, kikben bízik? Mikor jelent meg a birodalmi gondolat Putyin elnök elképzeléseiben? Milyen területekre terjed ki a birodalmi elképzelés?

Milyen előzménye van az orosz gondolkodásban az ukránellenességnek? Hogyan próbálja átállítani az orosz közgondolkodást és gazdaságot Putyin az európai irányból Ázsia felé? Milyen folyamatok zajlanak és zajlottak az orosz energiahordozók kereskedelmében? Továbbra is Ukrajnán keresztül kap-e orosz gázt Ausztria és Szlovákia a jövőben? Meghosszabbítják-e a felek a háború ellenére az ukrajnai orosz gáztranzitot?

A moszkvai szórakoztatóközpont elleni merényletnek milyen következményei vannak, és lehetnek? Milyen hatása lehet az ukrajnai háborúra a várhatóan megérkező amerikai segélynek? 

Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.04.23-án. Podcast.

HERCZOG MÁRIA: A KORMÁNY GYERMEKVÉDELME PUSZTÁN POLITIKAI LÓZUNGOKAT JELENT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.04.26.


Nagyon bizarrnak találja Herczog Mária szociológus, hogy egy napon került nyilvánosságra az Európai Bizottságnak az integrált gyermekvédelmi rendszerek fejlesztéséről és megerősítéséről szóló ajánlása a Fidesz salátatörvényben benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomagjával, mert annyira ordító a különbség a szakmai színvonalban és a megközelítésben. Míg a kormány visszafelé tart a XIX századba, és politikai lózungokkal próbálja megúszni a gyerekjóléti ellátás alapvető reformját, addig az EU integrált gyermekvédelmi stratégiája egy nagyon átfogó, világos koncepció arról, hogyan kellene a gyerekek védelmét elsősorban megelőzéssel, korai támogatással, és persze a szükséges beavatkozásokkal kezelni.


Kedden, jellemző módon, egy salátatörvényben fölkerült a parlament honlapjára a Fidesz már korábban ígért gyermekvédelmi törvénycsomagja. Ez megoldja a gyermekvédelem problémáit?

Bár a gyermekvédelem problémáit semmi nem oldja meg ilyen könnyen és hamar, már maga törvénycsomag megnevezése is téves, hiszen a Gyermekvédelmi Törvény az 1997. évi XXXI. törvény. Ezt a nevet ez a törvény viseli. Ez egy komplex, átfogó, ma is korszerűnek mondható jogszabály. A parlament honlapján megjelenő törvénycsomagnak tehát már a címe is félrevezető. De túl ezen, egy nagyon szűk területre koncentrál, amelyik ráadásul jogi értelemben meghatározatlan, ez pedig a pedofília. A pedofília a gyerekek ellen elkövetett erőszakcselekményeknek egy nagyon kis töredékét fedi le, ahogy ezt az elmúlt években, hónapokban sokakkal együtt már én is nagyon sokszor elmondtam.

Mi az, amiről a javaslatcsomag nem beszél?

A gyerekek elleni erőszak 98-99 százalékát a verbális, lelki, fizikális és szexuális abúzus teszi ki, de erről ez a javaslatcsomag szót sem ejt. Egyáltalán nem beszél a megelőzésről, a gyerekáldozatok támogatásáról, egyetlen szót sem ejt arról, hogyan kellene megfelelő módon támogatni a gyerekekkel kapcsolatos nagyon erőforráshiányos ellátásokat, az egészségügyet, az oktatást, szociális ellátást, igazgatást, rendészetet, igazságszolgáltatást. Ezen belül nem beszél arról, hogyan kellene segíteni részben a szakemberek felkészültségét, részben a továbbképzését, megerősítését, a leghatékonyabb szakmai személyiségfejlesztő módszerét, a bérét és a lehetőségeit, miután a kapacitások rendkívül szűkösek, illetve nagyon sok helyen hiányoznak ahhoz, hogy akár csak minimális ellátást is nyújtsanak. Az új javaslatcsomag csak az intézményekben, gyerekotthonokban élő gyerekekre fókuszál, miközben teljesen nyilvánvaló, nem csak az a kérdés, hogy egy gyerekotthonban a vezető, vagy az ott dolgozók alkalmasak-e, hanem az, hogy bárki, aki gyerekekkel foglalkozik, alkalmas-e erre, és hogyan tudjuk ezt megállapítani. Azt is nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy ebben az állítólag sokszáz lakásotthont, gyerekintézményt a gyámhivatalok által átvizsgáló programban a szakemberek, és a szakmai szervezetek a mai napig nem kaptak arra választ, hogy kik, és milyen módszertannal állapítják meg az alkalmasságot. A pszichológusok és más szakértők szerint ez nagyon nehéz, igen komplex feladat. Nagyon veszélyes vizekre evez az, aki könnyen kimondja az alkalmasságot vagy az alkalmatlanságot, ha nem egyértelműek és egységesek a vizsgálati módszerek, ha nem világos az, hogy mit nézünk, mennyi időnként, esetleg örök időkre szól-e, mert lehet, hogy aki ma alkalmas, az egy év múlva nem lesz az. Vagyis sok mindent kellene nézni, és természetesen nem csak a szexuális szokásokat...

RUFF BÁLINT: EVÉS KÖZBEN JÖN MEG AZ ÉTVÁGY

SZABAD EURÓPA / ELEMZŐ PODCAST
Riporter: BENYÓ RITA
2024.04.26.


A lendület viszi most Magyar Pétert. A látott rajongás miatt indul a TISZA Párt az önkormányzati választáson is, de Ruff Bálint szerint ez nagyon kockázatos lépés, ugyanis Magyarnak kiszámíthatatlan és ismeretlen embereket kell maga mellé vennie.


Az Elemzőben beszélünk még a főpolgármesteri kampánynyitókról, Orbán Viktor helykereséséről és arról, hogy kinek és kitől van félnivalója a június 9-i választáson.

Öt gondolat a beszélgetésből:

- Ha nemcsak megyei, de fővárosi listát is állít Magyar Péter, akkor teljesen megkavarhatja még a budapesti ellenzéki állóvizet is. Hogy mi lesz a vége annak a választásnak, azt már tényleg nem tudja senki megjósolni.

- Látszik, hogy valami nem működik a Fidesz kampányában, a kegyelmi botrány durván megrázta őket, még mindig keresik magukat, nincs igazán meg az a mindent vivő szlogen vagy narratíva, amellyel kampányolni lehetne. A kassza is üres, amiből pénzt oszthatnának.

- Ahogy soha nem volt, most sincs a Fidesznek budapesti programja, budapesti emberei, budapesti politikai gondolata, mert ezt Orbán Viktor sosem akarta.

- Ami most történik Magyar Péter körül, az ugyanaz a rajongás, mint ahogy Orbán Viktorra néznek a sajátjai, vagy ahogy korábban néztek nagy számban Gyurcsány Ferencre a sajátjai; ugyanaz az inkább a vallásos hithez hasonló érzés, érzet, amelyet most semmilyen múltbéli bűn még csak megkarcolni sem tud.

- Mind a két oldalon pánikolnak a nem Magyar Péter pártjában lévő politikai vezetők, és azzal számolnak, hogy akár komoly bajuk is lehet.

VENDÉGMUNKÁSOK ÉS BEVÁNDORLÁS | MELEGH ATTILA A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS 
2024.04.25.A Reggeli személy 2024. április 25-i adásában Herskovits Eszter és Selmeci János vendége Melegh Attila szociológus, történész, a Corvinus Egyetem oktatója volt.

„TOJT A FEJÜNKRE, EGYBŐL LÁTTUK, HOGY EZ KAMPEC” – ÍGY HASADT SZÉT BARANYI KRISZTINA ÉS AZ ELLENZÉK SZÖVETSÉGE FERENCVÁROSBAN

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2024.04.26.


Szinte az összes jelenlegi ellenzéki képviselő Baranyi Krisztina polgármester ellenében indul a IX. kerületi önkormányzati választáson, és megnyerték maguknak a Ferencvárost húsz évig irányító Gegesy Ferencet is. Miért döntöttek így, és mivel vádolják egymást a főszereplők? Utánajártunk.


Közel öt év masszív belháborúja csúcsosodott ki, amikor április elején eldőlt, hogy két külön csapattal, egymás ellen indul az önkormányzati választáson az ellenzék Ferencvárosban:Ű

- rajthoz áll egyrészt a jelenlegi polgármester, Baranyi Krisztina egyesülete,

- másrészt az ellenzéki pártok helyi embereiből, 2019-ben megválasztott képviselőiből verbuválódott alakulat, élén a kerületet 20 évig irányító Gegesy Ferenccel, aki nem mellesleg 2023 végéig Baranyi tanácsadója volt.

A leginkább meghasonlott helyzetben a Momentum van: a pártközpont – az LMP-hez és a Kétfarkú Kutya Párthoz hasonlóan, melynek Baranyi lett a fővárosi listavezetője – a polgármestert támogatja, a 2019-ben a párt színeiben megválasztott, de azóta a Momentumból távozni kényszerülő képviselők viszont Gegesy mögött állnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a felfordulásnak ki lesz a nyertese, de a legutóbb igencsak elvert Fidesz biztosan nem szomorkodik, hiszen az ellenzéki voksok – hasonlóan Zuglóhoz – két irányba röpülhetnek...

TÖRLEY KATALIN: LEHET JÓKAT NEVETNI A KUTYAPÁRT 2019-ES KAMPÁNYSZLOGENJEIN, DE MOST MÁR MÁSHOL TARTANAK

TELEX / INTERJÚ
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2024.04.26.


- Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója került a Kutyapárt EP-listájának második helyére.

- Szerinte az nem ront a hitelességén, hogy most tanárból politikus lett belőle.

- Nem tartja magát viccesnek, de nem is érzi, hogy neki kötelezően viccekkel kéne nekimennie bármilyen találkozásnak vagy beszédnek. A brüsszeli „Szájer-ereszhez” sem ment el a többi kutyapártossal bulizni.

- Azért a Kutyapárttal indul, mert értékegyezést lát. A pártba ettől még nem akar belépni.

Most a Kutyapárt EP-listájának 2. helyezettjeként ült le velünk beszélgetni. Egyeztetett a Kutyapárt elnökségével az interjúnk előtt?


Nem egyeztettem, de valószínűleg eljutott hozzájuk a hír, mert át szoktuk küldeni egymásnak, hogy milyen sajtómegjelenéseink vannak. Alapvetően ez is az egyik pozitívuma az együttműködésünknek, hogy nagyon autonóm vagyok, és a tanítanékos identitásommal tudok menni. Tehát csinálok, amit akarok.

Akkor arra sem gondolt, hogy a véleményüket esetleg kikérje?

Nem, mert nagyjából egyeztettünk a legfontosabb kérdésekről. Tehát ezzel nincs különösebb gond.

A Kutyapárt március 15-i rendezvényén Baranyi Krisztina azt mondta, kutyapártos tüntetéseket állítólag viccel kell nyitni, és Kovács Gergőtől is megszokott, hogy belesző pár poént az interjúiba. Ön szeretne valamilyen viccel indítani?

Nem, én nem vagyok vicces. Csak a saját humoromat tudom hozni, de ez nem is elvárás velem szemben. Ott, március 15-én, én is mondtam egy beszédet, és az sem volt vicces, de ettől még a helyén volt, még érvényes volt.

Akkor a pártnak ez a vicceskedő vonala öntől távol áll?

Nem, én azt gondolom, hogy a humor az nagyon fontos. Egyébként ezt a tanári munkámban is lényegesnek tartom, tehát isten mentsen azoktól a tanároktól, akiknek nincs humoruk. A humor sok mindenen átsegít, de nem érzem magamra nézve kötelezőnek, hogy kifejezetten viccekkel menjek neki bármilyen találkozásnak, beszédnek, vagy interjúnak.

A pártok általában a legismertebb neveiket tették az EP-listáik legelejére. Talán mondható, hogy a Kutyapárt listájának első három helyezettjéből ön a legismertebb a nyilvánosságban. Az első helyen Le Marietta van, aki korábban az Átlátszó újságírója volt, aztán a Városházának dolgozott. A harmadik helyen pedig a párt alelnöke, Juhász Veronika van. Miért nem öné lett az első hely?

Mariettát keresték meg először, és kifejezetten az első helyre kérték őt fel. Egy nagyon jó képességű jelöltről van szó, aki regionális fejlesztésben, városfejlesztésben, részvételiségben dolgozott, erre helyez hangsúlyt. Szóval szerintem egy nagyon jó jelölt. Az, hogy kinek milyen ismertsége van, az nyilván a múltjából, meg a tevékenységeiből adódik, de én elfogadtam ezt a helyzetet, és nagyon jól tudok a Mariettával együtt dolgozni. Az is jelzésértékű, hogy a Kutyapárt az európai listájának élére olyan szakembereket állított, akik nem is párttagok, de azok az ügyek, amiket mi viszünk, fontosak a pártnak. Regionális fejlesztés, városfejlesztés, oktatás. Ez kivételes a magyarországi pártrendszerben...


NEM FELEL MEG AZ ÁTLÁTHATÓSÁGI KÖVETELMÉNYEKNEK SOK PEST MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BOGNÁR ZSUZSA
2024.04.26.


A K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó által 2019-ben meghirdetett Ez a Minimum! átláthatósági program eredményeinek idei értékeléséhez kapcsolódva helyi civil szervezetek közreműködésével tizenhárom Pest megyei önkormányzat átláthatóságát is megvizsgálták. Néhány kivételtől eltekintve átlag alatti vagy még annál is rosszabb eredmények születtek: a vizsgált települések közül az átláthatósági mutató Vecsés, Üllő, Veresegyház és Verőce esetében volt a legrosszabb, egyedül Szentendre közzétételi gyakorlata nevezhető egyértelműen jónak.


A K-Monitor az Átlátszó és a Transparency International Magyarország még a 2019-es önkormányzati választás előtt hirdette meg az Ez a Minimum! átláthatósági programot. A kezdeményezés hat témában fogalmazta meg a helyi döntéshozatal átláthatóságának törvényi előírásokon alapuló és azt kiegészítő alapkövetelményeit.

A programot elindító három szervezet először az önkormányzati ciklus közepén értékelte a legnagyobb önkormányzatok közzétételi gyakorlatát, majd 2023 vége és 2024 márciusa között cikluszáró értékelést végeztek. Ezres nagyságrendű közérdekű adat és közzétételi forma meglétét vagy hiányát ellenőrizték a felmérésbe bevont 29 önkormányzat esetében. A vizsgálat eredményének megállapításait márciusban mutattuk be.

13 Pest megyei települést is vizsgáltak


Emellett több Pest megyei civil szervezet is annyira fontosnak tartotta a témát, hogy maguk kezdték el elemezni: mennyire lehet tájékozódni a helyi döntésekről a saját településükön. A program során tizenhárom település – Biatorbágy, Csobánka, Diósd, Érd, Göd, Nagymaros, Nagytarcsa, Páty, Üllő, Szentendre, Vecsés, Veresegyház, Verőce – önkormányzatának átláthatóságát, hivatalos honlapját vizsgálták és értékelték.

A K-Monitorral együttműködő helyi civil szervezetek a Civil Kollégium Alapítvány kezdeményezésében létrejött CKA Pest megyei Civil Térségi Hálózat tagjai. Az Ez a minimum! programban az adott település egyik helyben működő civil szervezete végezte az értékelést, ezt pedig egy másik település hasonló civil szervezete ellenőrizte...

KIRÚGTÁK A FŐÉPÍTÉSZT, AKI SZEMBEMENT A BERUHÁZÁSSAL – A NER TITKOS BUDAPESTI ÓRIÁSFEJLESZTÉSE, MÁSODIK RÉSZ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2024.04.26.


Zugló mindvégig rosszul járt a két évtizeden át húzódó történetben, amelynek a végén egy tágas zöld sportterületből lélektelen irodapark lett. A kerület és a fejlesztő közötti megállapodás végül kútba esett, így hosszadalmas pereskedésre kell számítani. És bíróság előtt zajlik a munkaügyi konfliktus is a volt főépítész, Dienes János és a Horváth Csaba vezette önkormányzat között. A szakember állítja: azért rúgták ki, mert negatív szakvéleményeket adott a beruházóval kötendő megállapodásról, amely az önkormányzatra nézve káros lett volna, a polgármester azonban mégis szorgalmazta.


Az utólagos állami kivásárlás itt alkalmazott módszere egyelőre még egyedülálló, de úgy tudjuk, lehet néhány hasonló eset. Több helyről hallottuk, hogy az Ajtósi Dürer soron épülő Dürer Parkot részben vagy egészben megvásárolná az állam. Zuglóhoz hasonlóan ott is brutális méretű irodatömböket húztak fel egy sokkal szellősebb, alacsonyabb beépítésű városrészben. A közérdeket semmibe vevő kiemelt projekt tönkretette az egykori Sacré-Coeur-zárda védett épületét, távozásra kényszerítette a fiatalok kedvelt szórakozóhelyét, a Dürer Kertet és örökre elépítette a Városliget bővítésének utolsó lehetőségét. (Erről részletesen itt írtunk.) Információink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó cégek mehetnek az Ajtósi Dürer sorra, ha az állam azt a fejlesztést is megváltja.

Óriási kavarodás van a MÁV-ban, miután az Építési és Közlekedési Minisztérium váratlanul úgy döntött, nem hosszabbítja meg az eddigi székház bérleti szerződését, és a cég 700 dolgozóját három helyszínre szórják szét. Ez a megoldás azonban tudomásunk szerint csak néhány évre szól, hosszabb távon az állami vasúttársaság egy másik NER-közeli óriásberuházás, a BudaPart egyik irodatömbjében találna végleges otthonra, ez azonban még nem épült fel.

Cikkünk első részében megjegyeztük: azt még mindig nem lehet tudni, hogy „Zugló Városközpont” hét irodatömbjét milyen állami szervekkel töltenék meg, mert a NAV ehhez biztosan kevés. Az írás megjelenése után olyan információt kaptunk, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal vezetője arra készül, 2026-ban el kell hagyniuk a patinás belvárosi Vármegyeházát, és a XIV. kerületbe kell költözniük. Ebben az esetben a reformkor egyik legfontosabb történelmi helyszíne és Pest egyik legértékesebb műemléke üresedne meg azért, mert az új Bosnyák téri irodaparkot fel kell tölteni hivatalokkal.

Meglátjuk, mi valósul meg az egyelőre hivatalosan nem megerősített tervekből. A továbbiakban inkább arról lesz szó, ami biztos, vagyis a múltról. Megnézzük, hogyan állt elő a Bosnyák tér mögött a jelenlegi helyzet, megmarad-e a piac, és hogy vajon miért rúgta ki az ellenzéki kerületvezetés a beruházással rendre szembeszegülő főépítészt...


Cikkünk első részében bemutattuk, hogyan mentette ki a magyar állam egy 244 milliárd forintos irodavásárlással Balázs Attila cégének elhibázott zuglói óriásberuházását. Ezzel új kormányzati negyed jön létre a Bosnyák tér háta mögött, amely metró- és villamosépítés nélkül óriási terhet ró majd a környezetére.

SZÁMOK ZŰRZAVARÁBAN A FIDESZ ÉS AZ ELLENZÉK, UTOLJÁRA 2012-BEN LEHETETT HASONLÓT TAPASZTALNI

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2024.04.26.


Nem szoktunk hozzá ahhoz, hogy szinte percről perce változik a helyzet – magyarázta Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet vezetője, miért mutatnak szembetűnő különbségeket a közvélemény-kutatások eredményei.


A pártok támogatottságát vizsgálva több tekintetben is drasztikusan eltérő eredményt hozott ki a ZRI Závecz Research Intézet és az Iránytű Intézet kutatása. A Závecz-féle felmérés szerint az EP-választáson a Fidesz-KDNP a biztos szavazók körében csupán 33 százalékot, míg a DK-MSZP-Párbeszéd közös listája 26, Magyar Péter pártja 14 százalékot kapna. Az Iránytű Intézet adatai alapján viszont a pártot választani tudó biztos szavazóknál a Fidesz toronymagasan vezet, 50 százalékon áll. Az Iránytűnél a második helyre Magyar Péter TISZA Pártja került 26 százalékkal, a hármas baloldali szövetség listája ettől jócskán lemaradva, 10 százalékkal a harmadik.

Látható: a két vizsgálat teljesen más képet mutat a Fidesz támogatottságáról, ahogyan arról is, hogy az ellenzéki oldalon melyik formáció tűnik a legerősebb kihívónak.

Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet vezetője cáfolta azt a lapunkhoz eljutott információt, hogy felmérésüket Magyar Péter köreiből finanszírozták. „Önerőből, egy rövid kérdőíven készítettük a kutatást” – számolt be.

A szembetűnő eltérések egyik magyarázata az lehet, hogy nagyon dinamikusan, szinte percről percre változik a helyzet – állapította meg Ember Zoltán Levente. Ehhez nem szoktunk hozzá. A pártválasztók esetében olyan drámai átalakulás, amilyen az elmúlt hetekben zajlik, utoljára 2012-ben történt, amikor a Bajnai Gordon-féle Együtt berobbant, és egyből 10-15 százalék közé mért párttá vált.

Az időtényező tehát fontos szempont – hangsúlyozta. Az Iránytű Intézet felmérése a napokban készült, Záveczéké pedig még április első felében: amikor annak adatfelvétele elkezdődött, még azt sem lehetett tudni, hogy mi lesz a neve Magyar Péter pártjának...

„MIT SZERETNÉNK? TÁRGYALÁST! MIKOR? MOST!” - SZÓBA SEM ÁLL A BÉREMELÉST KÖVETELŐ TUDÓSOKKAL A FENNTARTÓ

NÉPSZAVA
Szerző: F. SZABÓ KATA
2024.04.26.


Béremelésért küzdenek az MTA-tól öt évvel ezelőtt elszakított kutatóhálózat dolgozói, de a fenntartó még tárgyalni sem hajlandó velük. Helyzetük csak romlott az átalakítás óta.


Még abban sem voltak teljesen biztosak, hogy melyik épületben keressék a kutatóintézeteiket fenntartó HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat központját azok a tudósok, akik csütörtökön a fővárosi Piarista utcában próbálták elérni, hogy tárgyaljanak velük egy esetleges béremelésről.

Az épület alatti árkádokat is rácsokkal zárták le a biztonsági emberek, akik arról tájékoztatták a szervező Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (TDDSZ) képviselőit: nincs az épületben senki, aki szóba állna velük.

Az állami kutatóhálózatban dolgozó tudósok képviselői azért hívták az épület elé a kollégáikat,

mert nem kaptak érdemi választ az 1500 dolgozó által aláírt nyílt levelükre, amelyben elégtelen bérhelyzetük és munkakörülményeik miatt kezdeményeztek tárgyalást Gulyás Balázzsal a HUN-REN elnökétől...

VAJDA ZOLTÁN: RÖVID TÁVON CSŐDÖT MONDOTT NAGY MÁRTON, HOSSZÚ TÁVON SINCS MIÉRT HINNI NEKI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.04.26.


A nemzetgazdasági miniszter rövid távú stratégiái csődöt mondtak, és bár a 2024-2030 közti időszakra elkészített terveinek vannak hasznos elemei. kérdéses, hogy ezek beválnak-e. Így értékelte az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke Nagy Márton jelenlegi tevékenységét. Vajda Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz-kormánynak 2010 óta már volt hosszútávú gazdasági stratégiája, ezt érezzük most a bőrünkön és a pénztárcánkon is.


Nagy Márton április elején már kihirdette hosszútávú ötleteit a magyar gazdaság talpra állítására. A cél az, hogy megerősítsék a hazai cégeket. A Magyarország Versenyképességi Stratégiája 2024-2030 címet viselő dokumentumban a nemzetgazdasági miniszter kifejtette, az Magyarország célja, hogy 2030-ra elérje az EU-átlag 90 százalékát GDP-ben. Emellett hat kiemelt ágazatról beszélt – járműipar, egészségipar, élelmiszeripar, alapanyagipar, információ- és kommunikációtechnológia, kreatív ipar – és a stratégia bemutatásakor többek közt azt is elmondta, hogy a gazdaságunk fele külföldi, másik fele magyar tulajdonban van, ami egy ideig nem fog változni. De két ágazatban fel tudjuk venni a versenyt: a bankszektorban és az élelmiszeriparban.

Természetesen mindig kell hosszútávra tervezni, csak most már unalmas, hogy 2024-ben arról van szó, mi lesz majd 2030-ban– reagált a kormány hosszútávú stratégiájára Vajda Zoltán. „Emlékszem arra, hogy 2010-ben is arról beszéltek, hogy mostanra elérjük az EU-s átlag 90 százalékát és gazdasági fejlettségben megközelítjük, vagy utolérjük Ausztriát nagyjából mostanra, ehhez képest leelőzött minket Románia és hamarosan Bulgária is több gazdasági mutatóval rendelkezik. A hosszútávú stratégiával az a baj, hogy hosszú távú lesz az is, mire számon kérhetőek lesznek a tervek.”...

A MAGYAR PÉTER-JELENSÉG MUTATJA MEG IGAZÁN, MENNYIRE KIÁBRÁNDULTAK A SZAVAZÓK AZ ELLENZÉKBŐ

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2024.04.26.


Sokan próbálták már megfejteni, mi lehet a politikai életbe berobbanó Magyar Péter titka. Hogyan lehetséges, hogy az ellenzékből még soha senki nem tudott annyi embert megmozgatni Orbán Viktor rendszerének tizennégy éves fennállása alatt, mint ő. Hogyan lehet, hogy vidéken is ezrek hallgatják, pedig két hónapja még a legtájékozottabbak is maximum annyit tudtak róla, hogy Varga Judit volt férje és a Diákhitel Központot vezette. Hogyan lehetséges, hogy szinte szóról szóra ugyanazokat az ígéreteket mondja el, mint amiket 2010 óta hallunk az ellenzéktől, mégis úgy tapsolnak neki, mint ha most hallanák először, hogy a Fidesz lop és bajban van az egészségügy. Az egyik lehetséges megfejtés szerint a Fidesz leváltását akaró szavazóknak egyszerűen elegük lett a jelenlegi ellenzékből.

Nem új keletű ez a fajta messiásváró hangulat a ellenzéki választók körében, ami az ellenzék 2010 óta mutatott politikai teljesítményét minősíti. Márki-Zay Pétert is így hájpolták a 2021-es előválasztási győzelme után, mint most Magyar Pétert. A hódmezővásárhelyi polgármester legfőbb vonzereje az volt, hogy nem volt része a hagyományos értelemben vett ellenzéknek. Egyik pártnak sem volt a tagja, cserébe kétszer is legyőzte a Fideszt, amit nem sokan mondhatnak el magukról az ellenzékből. Máshogyan beszélt és kommunikált, mint a legtöbb ellenzéki politikus, nem véletlenül voltak rá kíváncsiak az ismert influenszerek is. Abba a képbe sem illett bele, amit a fideszes propaganda sulykolt az ellenzékről: egykori Fidesz-szavazónak, keresztény-konzervatív embernek vallotta magát, aminél csak azt mondta el többször, hogy hány gyereke van. Ismerős?

Márki-Zaytól kimondva-kimondatlanul várták a szavazók, hogy leváltja azt az ellenzéket, amely 12 éven át képtelen volt megbuktatni Orbánt és a Fideszt. Ehhez képest mi történt, miután az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje lett? Leült egyezkedni azokkal, akiket az ellenzéki szavazók jó része a fenébe kívánt. 2022-ben sem az ellenzéket, sem a Fideszt nem váltotta le Márki-Zay, lett ehelyett újabb kétharmad és tovább mélyült az ellenzék válsága.

Az ellenzékből való kiábrándultsággal magyarázható a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Mi Hazánk előretörése is. Sok Fidesszel kritikus szavazó náluk kötött ki a 2022-es fiaskó után. A Mi Hazánk már akkor is jól szerepelt, hiszen sikerült megugraniuk a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Kutyapárt erősödése még látványosabb: felmérések szerint nagy eséllyel bejutnak a Fővárosi Közgyűlésbe, az EP-választáson pedig akár két mandátumot is nyerhetnek. A XII. kerületben a párt egyik társelnöke, Kovács Gergely lesz a fideszes polgármesterjelölt kihívója. Magyar Péter váratlan népszerűsége újabb tünete az ellenzék évek óta húzódó válságának. Nem véletlen, hogy a bizonytalanok megszólítása mellett elsősorban a Kutyapárttól és a Momentumtól vehet el szavazókat. Attól a Momentumtól, amely a NOlimpia kampány 2017-es sikere után szintén az ellenzékváltás ígéretével lépett fel. Ebből sem lett semmi, aminek most isszák meg a levét Donáth Annáék.

Szombaton hivatalosan is elkezdődött a választási kampány. Nagyjából körvonalazódni látszik, hogy hol kiket indítanak az ellenzéki pártok. 2019-ben annak köszönhetően tudták több vidéki nagyvárosban és budapesti kerületben legyőzni a Fideszt, hogy közös jelöltekkel, egy az egyben indultak a Fidesz ellen.

A győztes recept tehát adott volt, a választók mégis azt látják, hogy Budapesten és vidéken is több helyen egymással versengenek az ellenzéki jelöltek. Azon vitatkoznak az egykori szövetségesek, kinek hány képviselőjelöltje legyen, ki kinek a javára lépjen vissza, miközben a Fidesz leváltásáról és Orbán bukásáról beszélnek. Józsefvárosban az MSZP kavart be az ellenzéki összefogásnak. Ferencvárosban a fél ellenzék szembe fordult Baranyi Krisztina polgármesterrel. Zuglóban és Rákosmentén a Momentum és az MSZP veszett össze, míg Kőbányán DK–Momentum-csörte van kibontakozóban. És akkor még nem beszéltünk Győrről, ahol az ellenzék bénázása miatt még a szexbotrányba belebukó Borkai Zsoltnak is esélye lehet a visszatérésre. Egyszóval az ellenzék pontosan ugyanazt csinálja, amiből a szavazóiknak egyszer már elegük lett. Ennek két nyertese lehet: a Fidesz és Magyar Péter.

A számok magukért beszélnek. Az Iránytű Intézet friss felmérése szerint Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a teljes népesség körében 13 százalékon áll, amivel jelenleg messze a legerősebb ellenzéki pártnak számít. A DK–MSZP–Párbeszéd a teljes népességen belül 5 százalékon, míg a Mi Hazánk és a Kutyapárt 3 százalék környékén áll. Szintén beszédes adat, hogy az Iránytű felmérése szerint Magyar Péter szavazóinak több mint fele korábban az ellenzéki összefogásra voksolt. A Závecz Research április 22-én publikált felmérése szerint Magyar Péter EP-listája 14 százalékot kapna a biztos szavazók körében, amivel a Závecznél egyértelműen a harmadik legnagyobb erőnek számítanak a 33 százalékos Fidesz és a 26 százalékos DK–MSZP–Párbeszéd mögött...

SZÉGYEN EZ AZ EMBER

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.04.26.


Hirtelen nem tudom, de voltaképp nem is érdekes igazán, melyik történt előbb: a Szakma Sztáron, illetve a CPAC-n való igehirdetés, de ez Orbán legújabb mérlege. A Szakma Sztár című rendezvényen nemes egyszerűséggel megfenyegette az irodistákat, számítógépes szakembereket, meg mindenkit, aki nem olajtól iszamos kézzel keresi a kenyerét, hogy reszkessenek, mert nem lesz rájuk szükség, hanem kizárólag szakmunkásokra, akiket szerinte nem tudnak leváltani a robotok. Azokat meg igen.

Lehetne hosszan mesélni, miért mondott hatalmas ökörséget a kedves vezető, de felesleges. Mert tudjuk, hogy virtigli populista a lelkem, aki organizmusoknak az a jellemzője, hogy mindenkinek azt mondják, amit azok hallani szeretnének. Ha irodisták előtt lépett volna fel, ugyanígy állította volna ennek az ellenkezőjét, ahogyan ő maga is volt már földműves és közalkalmazott, utcai harcos vagy jámbor nagypapa. Tök mindegy ennek a manusnak, csak a hatalom megmaradjon és a jó kis pénzjárás.

Mindemellett ezen a Szakma Sztáron azért az már túlzás volt, hogy olyan bicepszméregető képet készíttetett a diákokkal, mint régebben Chuck Norrisszal. Elég röhejesen néz ki rajta, de vállalja az idiótaságot, a nagyobbik baj, hogy voltak olyan ifjak, akik hajlandóak voltak vele ekképp fotózkodni. Néhány gyerek tehát megint elveszett a normális élet számára. Az ilyen fellépések egyébként ma már annyira érdektelenek és visszataszítóak, hogy nem is foglalkozna vele az ember, ha nem tartozna egy csokorba ezzel a CPAC-s szeánsszal.

Pedig igen. Hiszen ez ugyanannak a világképnek a két vetülete, amit valami érdemtelen eufemizmussal neveznek konzervativizmusnak, pedig egyszerűen csak fasizmus az, annak is a rosszabb fajtája. Mert amíg a gyerekeknek a szellemi munka alávalóságával uszított – mert ott is képtelen volt másra, mint ami a lényege -, a CPAC-s dzsemborin meg a demokratikus-liberális világ ellen, mert ott meg olyan közönsége volt, akik ezt szerették volna hallani. A különbség annyi, hogy szakmunkás soha nem akar lenni Orbán, ezeknek a vezére viszont igen.

Győzni fognak a nyáron Európában és az egész világon, ígérte Orbán a közönségnek a CPAC-n. Megint új világrendről hadovált, illetve annyi kreténséget hordott össze, amennyit a muníciójából össze tudott gyűjteni, és csak úgy, mint a Szakma Sztárral, ezzel sem foglalkoznánk már, mert dögunalom a manus és az avítt, de annál veszélyesebb eszméi is. De elhangzott egy mondat, ami mellett ilyen körülmények között sem lehet szó nélkül elmenni, mert erre azért fel fog figyelni a világ, ha még nem tette meg.

Majd kiderül. De, hogy mi se feledjük, rögzítsük az utókor számára, milyen ordas agya volt 2024-ben a mimagyarok miniszterelnökének, és abból a likacsos jószágból milyen bűzös gondolat szivárgott elő: „Idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát” – Ezzel kábította a megjelenteket a mi miniszterelnökünk, akitől már hallottunk náciba hajló kijelentéseket is, de most vetemedett először arra, hogy az emberiségnek a felvilágosodástól induló, a nyugati jóléti, demokratikus, liberális világig terjedő szakaszát megtagadja...

A VAK KOMONDOR VISSZATÉR - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: 444.HU
2024.04.26.


Jó reggelt!

A legjobb adatbázis a kampányban. A leggazdagabb orosz tábornok rács mögött. A legkomolyabb regény a polcokon. Napindító.


4 kiemelt cikk:


AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2024/17. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2024.02.26.


PUBLICISZTIKA


Széky János
Nemzkonz


Végül is sikerült rendben megtartani a nemzeti konzervatív konferenciát (NatCon) Brüsszelben. Miután két előkelő helyszín menedzsmentje – nem tagadható, politikai nyomásra – lemondta a megrendezést, egy harmadik rendezvénytér tulajdonosa mégiscsak vállalta, hogy befogadja Orbánt és elvbarátait. A jótevő egy tunéziai születésű muszlim üzletember – rossz rágondolni, hogyan járt volna a konferenciát szervező MCC Brussels, ha a tulaj bevándorlása idején érvényesült volna Orbán jelszava, a „No Migration”. Aztán még volt egy kis fennakadás, mert a kerületi polgármester – a szocialista pártból kizárt, második generációs török bevándorló – a helyi rendőrséggel leállíttatta a rendezvényt, ám döntése még a liberális belga miniszterelnök szerint is hiba volt. (Gyanúm szerint részben belpolitikai okból: azért, mert a betiltás áldozati színben tüntette volna föl az eseményre szintén meghívott flamand szeparatista pártot, s tovább javította volna esélyeit, holott másfél hónappal a választások előtt már így is vezet a közvélemény-kutatásokban.) Mindegy, az Államtanács (legfelsőbb közigazgatási bíróság) érvénytelenítette a döntést, folytatódhatott a NatCon.Tovább

A szerző további cikkeiPetőcz György
Szótár és átbillenés


Mutatkozik a politikai folyamatokban egy jelenség, ami tudtommal eddig kevés figyelmet kapott, és amit az alábbi gondolatmenet számára nevezzünk átbillenésnek. A szó itt arra a hirtelen és rejtélyes eseményre utal, amikor egyik pillanatról a másikra váratlanul átfordul a közvélemény. Az ilyesmi mindenütt rendszeresen előfordul, de számunkra napjaink magyarországi eseményei teszik figyelemre különösen méltóvá és érdekessé. Nevezhetnénk – én nem így nevezem – „messiási” pillanatnak is, ahogy a hirtelen megijedt uralompárt szószólói és a hivatalosan működő ellenzék ugyancsak meglepett apologétái a „Magyar-jelenséget” ironikusan aposztrofálják, és a szóban forgó zavaró eseményt felületes – tiszavirágéletű – hangulatnak szeretnék elkönyvelni. Mégis érdemes talán elgondolkodni a kérdésen: átbillenéskor tulajdonképpen mi történik?Tovább

A szerző további cikkei


Molnár Erzsébet

FEUILLETON

Gyenge Zoltán
Kant szerint a világ


IRODALOM

Acsai Roland
Fél szegek
Somogyi Aranka
angyal

Somogyi Aranka
cinege

Somogyi Aranka
műbőr

Harag Anita
Az időtöltés hasznos, de idegesítő módja

„Próbáltam visszaemlékezni, mikor csókolóztam utoljára, hogy legalább elképzelhessem, de túl sokat kellett gondolkodnom, és inkább gyorsan abbahagytam. Akkor azon kezdtem gondolkodni, vajon mikor fogok legközelebb csókolózni, de nem tudtam elképzelni magam, hogy csókolózok, nem tudtam elképzelni, hogy egy buszon csókolózok, vagy a zöldségespult előtt, és egyáltalán, hogyan szoktak az emberek csókolózni, hogyan történik ez meg először két ember között, azonnal látni fogom-e a fiún, akivel legközelebb csókolózni fogok, hogy csókolózni fogok vele, vagy váratlan lesz, egyszer csak csókolózunk, de a vonaton még lehetetlennek látszott, hogy valaha is megtörténik, hogy majd én és még valaki, akit még nem is ismerek, és tudtam, hogy mindez a cseh pár miatt van.” Tovább

A szerző további cikkei

Papp-Sebők Attila
Emlékeim Jupiterhez


„A gőztől bepárásodik az ablak. Figyelem anyám pecsétes kötényét. Ahogy mozdul, ráncokba gyűrődik. Ki akarok szökni az udvarra, de tudom, hogy rám vár a krumpli- és hagymapucolás. Anyám nem enged. Amíg nem végzek a feladatokkal, nincs játék. Hugi bezzeg a szobában tévézhet. Nem baj, majd este elszedem a mackóját és eldugom. Akkor majd felbolygatja a házat, és mire megtalálja, jól kifárad. Olyankor az ágyon fekszem, és visszafogottan nevetek a markomba. Szórakoztató, ahogy sírva szalad keresztül a szobákon. Ha véletlenül hangosan felkacagok, felém lendül, az arcomba karmol. Néha verekedünk, de azért szeretjük egymást. Apu, amíg még itthon élt, azt mondta, a verekedős testvérekben lakik a legtöbb szeretet. Igaz, mióta elment, kevesebbet verekszünk és veszekszünk.
Fogjál hozzá, szól rám anyám. Kést ad a kezembe, a vágódeszkához állít. Fel kell állnom a sámlira, hogy elérjem. A sámli alatt bolyhos-tapadós szőnyeg, nehogy elcsússzon alattam. Így könnyedén felérem a pultot. A késsel is vigyáznom kell. Múltkor elvágtam a kezemet, dőlt belőle a vér, majdnem elájultam.”Tovább

A szerző további cikkei

Virágh Szabolcs
A galamb


„Kevésbé egzaltált, mint a 4-es 6-oson kiabáló őrültek, de zavartabb, mint egy hóbortos nyugdíjas, aki papucsban indul kenyérért egy gangos bérházból. Közelebb ment, hogy jobban lássa, szinte rányomta az arcát az üvegre, de a kopott farmeren, a félig betűrt kockás ingen kívül nem fedezett fel újabb részletet. Fejben összekötötte a férfi lépéseit, hátha kiadnak valamilyen mintát, de úgy tűnt, nem egy ismétlődő koreográfiát követ. A gyalogosok kikerülték, de persze ez itt nem meglepő, Kanizsán azért már régen megszólította valaki, vagy kijött volna a postáról a biztonsági őr.”Tovább

A szerző további cikkei

Gerzsenyi Gabriella
Daniló


– Édesmama, Daniló bácsi gonosz?
– Mit zagyválsz? Mér lenne gonosz? Adjad csak ide a ződ vájlingot, abba szedem a tollakat.
– Azt mondta Lenocska, hogy gonosz.
– Na oszt, tudja is Lenocska. Kije neki Daniló?
– A másik apukája.
Megáll a tollakkal teli kéz a levegőben.
– Miféle másik apukája, te?
– Hát, hogy az igazi apukája elutazott messzire, és most Daniló bácsi szokja puszilgatni az anyukáját.
– A Lenocska anyukáját elég sokan szokják puszilgatni, fiam. A te apád is csak azér nem puszilgassa, mer tudja, hogy világgá zavarom.
– Lenocska fél Daniló bácsitól.
– Szamárság, nem kell félni tőle. Megsérült a nyomorult a háborúban. Bomba robbant mellette, légnyomást kapott.
– Mi az a légynyomás?


VISSZHANG

Dr. Magyar Elemér
Látszategység


A szerző további cikkeiKRITIKA

Földényi F. László
Evidenciák

Böröcz András legújabb szobrairól

A szerző további cikkeiStőhr Lóránt
Az út végén


A bhutáni boldogságügyi minisztérium annyira komolyan veszi a feladatát, hogy ügynököket bocsát útjukra, akik részletes kérdőívek segítségével mérik fel a lakosság boldogságindexét, és viszik jó hírét a bölcs uralkodó által kigondolt nemzetstratégiának. Egy ilyen utazó kérdezőbiztost követ Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai Sundance Filmfesztiválon bemutatott, csodálatos dokumentumfilmje. A boldogság ügynöke mintegy mellékesen leplezi le, hogyan használható a boldogság politikai marketingre és országimázsépítésre, mert ennél sokkal fontosabb témája akad: az őszinte szeretetről, az emberi kapcsolatok erejéről mesél.Tovább

A szerző további cikkei

Végső Zoltán
Spirituális végeken


Mondhatjuk, hogy poliritmikus zenét hallottunk, mégis a kialakuló hangkulissza vált a mű lényegévé. Chris Abrahams (zongora), Lloyd Swanton (bőgő), Tony Buck (dob) az ausztrál kortárs zene legjelesebb képviselői. Nehéz lenne azt állítani, hogy a The Necks megalkotta a modern ausztrál zenei nyelvezetet, de ha ez így van, akkor abban egyszerre van benne a jazz és a posztmodern minimalizmus.Tovább

A szerző további cikkei

Herczog Noémi
A színész


Hellerau a huszadik század eleje óta működik avantgárd laboratóriumként Drezda külvárosában, műsorán ma is hónapról hónapra nemzetközi hírű kortárs előadók és társulatok lépnek fel (a múlt hónapban épp Rosas és Gob Squad). Bár az is igaz, hogy a drezdai közönséget nehéz ide kicsalogatni, ottlétem alatt is akad egy tömegközlekedési sztrájk, amely tovább apasztja az érdeklődést. De idén márciusban itt, tehát valamiképpen a nyugati előadóművészet egyik csomópontjában szerveztek egyhetes fesztivált a magyar független színház és tánc tiszteletére. A műsort sejthetően nagyrészt a Trafó dunaPartja inspirálta, na meg még valami, rossz hírünk a világban, de erről később.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Mint a kis Angel


Nagyon figyeltem Scappuccit a La rondine-közvetítésben, de semmi rémeset nem tapasztaltam, határozottan érkezett az árokba, végigvitte az énekeseket és a zenekart az előadáson. Lehet, hogy a Metben könnyű, ilyen zenekarral nem lehet hibázni, a lényeg megvan akkor is, ha gyengekezű a karmester, csak elrontani nem szabad semmit, de valahogy oda is kell kerülni. Speranza Scappucci odakerült, és nem rontott el semmit.Tovább

A szerző további cikkei

Csengery Kristóf
Nem vizsga


Április 16-án Magyar Valentin a Zeneakadémia nagytermében lépett fel. Az esemény a huszonnégy esztendős muzsikus zongora MA (Master of Arts) diplomakoncertje volt. Nem árusítottak jegyeket, csak regisztrálni kellett, és a délutáni kezdés is eltávolította ezt a másfél órát a hangversenyipar „felnőtt” koncertjeinek világától. A terem azonban megtelt, hamar lelkes hangulat alakult ki, igényes közönség gyűlt össze, amely érzékelte, hogy a fiatal előadó nem vizsgázik a zeneművészeti egyetem zongora tanszékének tanári kara előtt, hanem szuverén szellemű, kész művészként jár-kel a maga gazdag világának értékei között, hogy azokból nekünk is megmutasson egyet-mást. Ennek a koncertnek a tapasztalata egyértelművé tette, hogy Magyar Valentin az elhivatottak közé tartozik.Tovább

A szerző további cikkei


Károlyi Csaba
A Balogh család


► Kovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd minden. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2024, 470 oldal, 4999 Ft

Eredeti a hangütés. Ez a regény olyan mesterséges nyelvet talál, amelyen a szokásosnál lazábban lehet beszélni a falu világáról. (Ebben és csak ebben Bognár Péter regényeihez hasonlít.) Komikus elem sok van itt, parodisztikus vagy ironikus elem nem sok. Ám mintha egyensúlyozás lenne a humor és a komolyság között, és a végén mégis valami komorabb hang győzne, és ez nem biztos, hogy jó. Az a hang ugyanis nem párosul kellő mélységgel. Ez nem feltétlenül volna baj (mily sekély tud lenni a mélység…), ha nem éreznénk azt, hogy a fokozatos megkomolyodás szerzői szándék.Tovább

A hét könyvei

A szerző további cikkei

Fűzfa Balázs
Ex libris


Visky András: Kitelepítés
Kovács András Ferenc: Névtelen cserépdarab
Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg
Markó Béla: Már nem közös

A szerző további cikkei

Bence Erika
Ritka ünnep


► Fehér Miklós: Minden rendben lesz. Egyszerű történetek. Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2023, 790 RSD / 3200 Ft

A Minden rendben lesz olvasásának komparatív lehetőségei még ennél is tovább bővíthetők, hiszen a térségi pikareszk irodalom, a bácskai habókosok és garabonciások (Bige Jóskától Török Zoliig) világára is asszociálnak szereplői és azok a helyzetek, amelyekben látjuk őket. Ennek furcsaságai jelennek meg A falu varázslója című rövidtörténetben, illetve egyfajta látleletét szemrevételezzük a Falusi körkép című short storyban. Ahogy a varázsló megidézése a bácskai kisvárosok fülledt – Csáth novellisztikájából ismert – hangulatát idézi meg, az utóbbi a hrabali kocsmatörténeteket helyezi a térségi kulisszái közé. Az infaustusok tárgyak történetét életre keltő magánbeszédei viszont Tolnai Ottó Palics-történeteit vonják be az értelmezési körbe, a falusi környezet, a szélső utcák és terek a Zöld utcára, Gion Nándor novellisztikájára és regényeire emlékeztetnek. Kupola, akiről a bevezető szöveg (Kupola focizni szeretne) szól, amikor az énelbeszélő az írás folyamatáról és módozatairól oszt meg titkokat, mintha csak Tolnai Ottó Regény Misujának újabb kori alteregója lenne.Tovább

A szerző további cikkei

Hász-Fehér Katalin
Foggal született


► Joseph Boyden: Foggal született. Fordította Illés Róbert, Jaffa Kiadó, Budapest, 2023, 296 oldal, 4499 Ft

A magyar olvasó, aki nem pusztán regényeket kísérő, hanem önálló műként veszi kézbe Boydennek e saját jogán is nagyszerű kötetét, talán erősebben érzékeli a novellák elemi erejű üzenetét, miszerint a fehér és az indián kultúra közötti különbséget nem a civilizációs eltérés, hanem a világhoz, a természethez, az emberhez, a transzcendenciához való gyökeresen más viszonyulás okozza. A novellák az áthidalhatatlan ellentétek között az átjárási pontokat keresik, ezért tűnik úgy, hogy nem (csak) különálló szövegek sorát, hanem egységes, egyetlen könyv fejezeteit olvassuk. Hozzájárul ehhez Boyden sajátos, egységesen alkalmazott, perspektívacserélgető elbeszéléstechnikája is.Tovább

A szerző további cikkei

Márton László
Marcel nyomában

► Ádám Péter: Proust. Irodalmi zseblexikon. Scolar Kiadó, Budapest, 2023, 80 oldal, 3999 Ft

Ádám Péter az az irodalomértő, akinek nemcsak szerzőkről és művekről van részletes tudása, hanem rálátása van a francia kultúra egészére is. Ha kell, Tocqueville felől olvassa Proustot (ami különösen a Dreyfus-per és a szeparációs törvény tárgyalásakor hasznos), ha kell, odaidézi Proust mögé Saint-Simon herceg rémületes árnyát. Az a benyomásom, hogy Proust a Balzac által freskóként megörökített polgári csörtetést adaptálta a Saint-Simon által vizionált udvari civilizáció akkoriban (a Harmadik Köztársaság első évtizedeiben) még fellelhető romjaira; és a Proust-zseblexikon megerősíti ezt a benyomást.Tovább

A szerző további cikkei

Forgách Kinga
Az öregség mint válság


► Oravecz Imre: Alkonynapló (2018–2023). Magvető Könyvkiadó, 2024, Budapest, 198 oldal, 4499 Ft

Az Alkonynapló tétje az öregséggel való szembenézés, aminek azért is nagy a jelentősége, mert az irodalom ritkán reflektál a témára ilyen kendőzetlenül. Oravecz Imre nem idealizálja az időskort, az öregedés nála nem a bölcsességet, a derűt, a nyugalmat jelenti, hanem a felejtést, a hanyatlást, a magányt. A pusztulás nemcsak személyes tapasztalatként jelenik meg, hanem mindenben visszatükröződik: a lerombolt tájban, a kiürülő faluban, a ház fenntartásáért vívott küzdelemben, a test betegségeiben, az elveszített ismerősök, barátok, családtagok emlékében. Közben vannak kérdések, amelyek újra és újra visszatérnek. Mennyi időm van még? Mi lett volna, ha másképp alakul az életem? Ki voltam?Tovább

A szerző további cikkei

Görföl Balázs
Végül

► Oravecz Imre: Alkonynapló (2018–2023). Magvető Könyvkiadó, 2024, Budapest, 198 oldal, 4499 Ft

A szerző hetvenöt évesen kezd bele a naplóba, és sokat ír a magányos szajlai elvonultságban töltött mindennapokról, amelyek már az öregségben telnek. Az általános szellemi és testi gyengülés rögzítése mellett sok meglepő konkrét részlet jelenik meg: bonyolulttá válik a nadrág felhúzása, a fogak kopása miatt nyál üt ki a szájszegletben, kiesnek a tárgyak a kézből, álló helyzetben behajlik a térd. Hasonlóan meglepő a napok és évek számolgatása, a különös elmúlás-algebra nyomasztó kettőssége: hogy mennyire magas az eddig megélt napok száma, de mennyire alacsony a várhatóan hátralévőké. A tervezgetés egyszerre tűnik elkerülhetetlennek és lehetetlennek, ami bénító hatású. Az öregség egyúttal a legkülönfélébb megaláztatásokhoz vezet. Az Alkonynapló egyik legnagyobb érdeme, hogy az öregségnek ezt a sokrétű és feszítő tapasztalatát nagy erővel képes közvetíteni. Ugyanakkor míg a Távozó fa versei mindenestől a halál szorításából beszéltek, addig az új könyv helyenként oldottabb, szó esik például a ház körüli tevékeny, kétkezi munkáról vagy a jelenben megtett kaliforniai utazásokról.


INTERJÚ

Köves Gábor
„A Voice nem volt megvásárolható”

Tricia Romanóval Köves Gábor beszélgetett a Village Voice történetéről


(celebrálja Nyerges András)
Heti textus


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ