2016. április 30., szombat

A TANÁRLÁZADÁS VISSZAFELE SÜLT EL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerő: Amerikai Népszava
2016.04.30.


A tanármozgalom nem azt eredményezte, hogy az önkormányzatok visszakapják az iskolákat, az iskolák pedig az önállóságukat, hanem az eddiginél még szorosabb kontroll alá vonják őket. Lázár János bejelentette, hogy teljesen államosítják az iskolákat, nemcsak a fenntartói jogokat, hanem a működtetést is elveszik az önkormányzatoktól.

Ezzel az iskolák feletti totális uralom valósul meg, a tanároknak még ekkora szabadsága sem les, és nyilván megtalálják a módját annak, hogy megelőzzék vagy szankcionálják az olyan tanárokat, akik tiltakozásokat szerveznek. Ezzel a szakmai önállóság is csökken, parancsuralmi rendszer következik. Orbán ezúttal is megmutatta, hogy egy centit sem enged semmiféle követelésnek, és nem engedi meg, hogy a nép bármiben is döntsön, ha nem mutat fel vele szemben veszélyes ellenerőt.

Bármilyen tiszteletre méltó és reménykeltő is volt a tanárok mozgalma, még akkor is, ha nem volt teljesen egységes, és nem volt világos, hogy pontosan mit akarnak, a rendszer ellen lázadnak, vagy csak működőképes iskolát szeretnének, s a kettő néha keveredett, a tanármozgalom szervezői nagy hibákat követtek el, amelyekből majd a későbbi hasonló megmozdulások szervezői tanulhatnak. Amit például polgári engedetlenségnek neveztek, az inkább polgári engedelmesség volt, és olaj a tűzre...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.