2016. május 18., szerda

A KRITIKUS HETES! VÁROSI LEGENDA, VAGY A VÁLÓPERES ÜGYVÉDEK SZERENCSESZÁMA?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív-pszichológia
2016.05.18.


Hét évente cserélődnek ki a sejtjeink, hét évente változik a személyiségünk és hét évente mennek tönkre a párkapcsolatok?! Most, hogy hét nap választ el attól, hogy megkezdjem házasságom hetedik évét, elgondolkodtam a hetes szám mítoszán: tényleg válságos időszak lehet a hetedik év, és ha igen, lehet-e tenni ellene?

Mi változik hét évente?

Kezdjük az egyszerűbb részével a kérdésnek: a sejtjeink bizony nem 7 évente cserélődnek, vannak olyanok, amelyek akár 4 hetente, meg olyanok is, amelyek születésünktől kezdve adottak.

A személyiségváltozás sem hét éves ciklusokban történik, bár ez esetben a hetes szám a tipikus életszakasz változásokhoz valamelyest köthető. A gyermek 7 évesen megy iskolába, gyakran értelmileg is nagyot fejlődik (nem feltétlen az iskolának köszönhetően). A szülőkhöz való nagyon szoros kötődést felváltja az egyre nagyobb nyitottság a külvilág felé – ami természetesen nem a szülőtől való elszakadást jelenti. A 14 éves kor szintén változást hozhat a kamaszkor beköszöntével – bár a tapasztalatok szerint ez manapság korábban, akár 10-12 éves korban következik be. A 21 éves kor elvileg a felnőtté válást jelenthetné, ami viszont érzékelhetően inkább kitolódik, míg a 28 éves kor a megállapodás, családalapítás, gyermekvállalás szakasza lehet, vagy lehetne...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.