2016. május 8., vasárnap

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG: FEGYVEREK HELYETT PROPAGANDA

LUMENS BLOG
Szerző: Schuck Róbert
2016.05.08.



A több mint öt éve zajló szíriai polgárháborúba egyre több nagyhatalom avatkozik bele fegyveres erőkkel. Az Egyesült Királyságban azonban – miután a parlament leszavazta az ISIS elleni katonai beavatkozásról szóló tervezetet – David Cameron kormányának más módszert kellett keresnie a terrorszervezet gyengítésére. Az ellenség közvetlen támadása helyett többfrontos propagandaháborút indítottak, melyben jelenlegi és potenciális támogatóikat célozzák meg.
A kormányzat hivatalos álláspontja szerint az általuk szponzorált propagandaanyagok a mérsékelt fegyveres ellenzéki, mind az Aszad-rezsimmel, mind az úgynevezett Iszlám Állammal is szemben álló csoportokat népszerűsíti. A polgárháború káoszában viszont meglehetősen nehéz eldönteni, hogy valójában melyik csoport kinek az oldalán áll, és még nehezebb eldönteni, hogy ki mondható mérsékeltnek. Az évek során jóformán mindegyik szervezet szemb került egymással és a sokuk jelentősen radikalizálódott is.
A propagandaanyagok a Külügyi Hivatal megrendelésére készülnek, de a Védelmi Minisztérium is ellenőrzi őket. Az arab nyelvű videókat, cikkeket, közösségi média-bejegyzéseket, rádióadásokat, katonai jelentéseket és nyomtatott anyagokat Szíria és a környező országok lakossága körében terjesztik – sőt, külön sajtóirodát is működtetnek. Az anyagok a támogatott szervezetek logójával jelennek meg, és semmi utalást nem tesznek arra, hogy mindez a brit kormányzat támogatásával jött létre.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.