2016. május 28., szombat

MATOLCSY SZOBRA

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektor
2016.05.28.


Én már akkor gyanakodni kezdtem, amikor eltüntették Marx Károlyt a Corvinus Egyetem aulájából.

Amint talán még emlékszünk, a szobor eltávolítását a korábbi helyéről főként Rétvári Bence KDNP-alelnök, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szorgalmazta. Szerintük ugyanis nem elfogadható, hogy ma hazánkban szobra lehessen Karl Marxnak, "annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott".

Azt most ne is firtassuk, hogy ez igaz-e, és azt sem, Rétvári úr miért éppen Marxszal kapcsolatban vált ennyire kényessé az antiszemita és rasszista nézetekkel kapcsolatban.

Miért nem volt legalább ennyire hangos a tiltakozása akkor, amikor Wass Albert, Nyirő József, Hóman Bálint nevű urak ténykedését kellett megítélni, teszem azt, épp a szoborállításokkal kapcsolatban?

De visszatérve a Marx kitelepítésére! Rögtön azt gondoltam, talán azért kellett ez az egész műbalhés manőver, mert kellett az a hely valakinek. Valakinek, aki Rétváriék szerint érdemesebb arra, hogy ott az aulában trónoljon.

Találgattam, ki lehet ez a személy.

Természetesen elsőre mindjárt Puskás Öcsi neve ugrott be nekem is, hiszen mégis csak ő volt a legnagyobb magyar ugye. (Nem is az a Széchenyi nevű ürge. Hajrá magyarok! Ki nem ugrál, büdös román, hely!) Az pedig nem igazán elfogadható ellenérv, hogy ő nem közgazdászként írta be magát a magyar történelem aranykönyvébe. Mert igenis e téren is örökbecsűt alkotott, emlékezzünk csak például arra a mondására, miszerint kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. (Ami persze az utóbbi időkben nálunk már úgy módosult: nagy pénz, kis foci.)


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.