2016. május 31., kedd

NEGSZŰNHET A MOLESZTÁLT GYERMEKEK ISMÉTELT KIHALLGATÁSAINAK RENDSZERE

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Pálmai Erika
2016.05.31.


Elvben nem fordulhatna elő többé olyan eset, hogy egy molesztált kisgyereket egy büntetőeljárás során többször ismétlődően hallgatnak ki a hatóságok. Legalábbis ha a parlament is elfogadja az új büntetőeljárási törvényt, amelybe a hvg.hu értesülése szerint a nemzetközi kötelezettségek nyomán egyértelműen bekerül végre, hogy a különösen sérülékeny sértetteket (s a gyerekek nyilvánvalóan ilyenek) csupán egyszer lehet kihallgatni.

A hvg.hu alig pár hete is írt olyan esetekről, amikor szexuálisan bántalmazott gyerekeket 9-10 alkalommal is megpróbált kihallgatni a nyomozó hatóság, a Helsinki Bizottság pedig egy olyan kislány ügyét tette közzé, aki azok után, hogy már három különböző hatóság előtt, részletesen elmesélte a megerőszakolása történetét, és egyértelmű választ adott a feltett kérdésekre, tavasszal újabb idézést kapott. Pedig vallomásait jegyzőkönyvezték, hangfelvételt is készítettek róluk, miközben az életszerűtlen, már csak az emlékek halványodása miatt is, hogy újabb információval tudott volna szolgálni az ügyről.
 
Ennek a kislánynak az édesanyja nem engedte lánya újabb meghallgatását. Kiderült, okkal és joggal, azóta ugyanis az ombudsmani hivatalban és a Legfőbb Ügyészségen is indult vizsgálat annak kiderítésére, hogy a hatóságok miért fokozták a kislány kínjait, ahelyett, hogy megvédték volna. Ez nem egyedi eset, gyakran előfordul, hogy az igazságszolgáltatás újra traumatizálja a gyerekeket, ezt hívják a szakemberek „rendszerabúzusnak”...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.