2016. június 26., vasárnap

A BREXIT LECSAP KELET-KÖZÉP-EURÓPÁRA

ZÖLDHULLÁM BLOG
Szerző: zsoltmelinda
2016.06.25.


Nagy-Britannia távozása várhatóan jelentős változásokat eredményez majd az EU energia- és klímapolitikájában, ami különösen érzékenyen érintheti Kelet-Közép-Európát.

Nagy-Britannia az utóbbi években a kelet-közép-európai országok szövetségesének számított a klíma- és energiapolitikai önállóságról szóló vitákban. Miközben a térség államai a britekkel együtt nagyobb önállóságot szeretnének saját klíma- és energiapolitikájuk kialakításában, az Európai Bizottság, Dánia, Németország és Svédország közös döntést, valamint szigorúbb elvárásokat és azok betartatását várnák el az európai közösség tagjaitól. A britek támogatásának elvesztésével Magyarország pozíciója az Európai Tanácsban is gyengül, mivel a nagy lakosságszámuk miatt nagyobb szavazati súllyal rendelkező államok a másik táborban vannak.

A kérdés az, Magyarország hogyan járul hozzá a 2030-ig teljesítendő uniós célszámokhoz a megújuló energiák, a kibocsátás és az energiahatékonyság területén, és ezt hogyan ellenőrzi az Európai Bizottság. A magyar politika eddig egyértelműen az önálló döntéshozatal és kisebb számonkérés igényét hangoztatta...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.