2016. július 10., vasárnap

PAKS II ZSÁKUTCA - A KÉRDÉS CSAK AZ, HOGY MIKOR FORDULUNK VISSZA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Perger András
2016.07.10.


Lázár János a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, hogy lényegében lezárultak a paksi bővítéssel kapcsolatos egyeztetések Brüsszellel, a közbeszerzési eljárásokkal és a tiltott támogatásokkal kapcsolatban. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy nemrégiben feltűnt az ügyben Günther Oettinger korábbi energiaügyi biztos. Az a hír járja, hogy lobbizni kezdett annak érdekében, hogy Paks II-t átengedje az Európai Bizottság.

A titokzatos, Orbán Viktorral megejtett budapesti találkozó sztorijában szerepet kapott egy jó orosz kapcsolatokkal rendelkező német üzletember is, Klaus Mangold, aki amúgy tagja a Rothschild Bankház felügyelőbizottságának. Ez a cég készített tavaly ősszel a magyar kormány számára gazdasági elemzést Paks II-ről.

Mindenképp érdekes, hogy mi lehet a szerepe Oettingernek az ügyben, mivel már nem energiaügyekért, hanem a digitális ügyekért és a technológiai fejlesztésekért felelős. Ráadásul, ha igaz a hír, akkor az kiverheti a biztosítékot Brüsszelben, mivel a lobbizással túllépett a hatáskörén, és az ügyek intézésének ilyen módja amúgy sem szokás arrafelé. Konkrétumot még keveset lehet tudni, mindenesetre egy zöld párti képviselőnőnek a német parlamentben feltett kérdésére a német külügyminisztérium sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudta az állításokat.

A lobbizásra márpedig szükség lehet  a Bizottságnál - Paks II ugyanis ja jelek szerint súlyosan gazdaságtalan lesz, és masszív állami támogatásokra fog szorulni. Nemrég mutatta be a Greenpeace azt a tanulmányt, amit a cseh Candole Partners - egy független, a régiós energetikai viszonyokat jól ismerő energetikai közgazdászok alkotta tanácsadó-elemzőcég - készített Paks II gazdaságosságáról, illetve várható piaci hatásairól.

A tanulmány világos következtetésekre jutott: Paks II nemhogy nem termel majd profitot, hanem folyamatosan állami támogatásra fog szorulni. Üzlet helyett tehát ráfizetés lesz belőle. A kérdés csak az, hogy mekkora. Ahhoz, hogy ezt megbecsülhessék, a tanulmány három forgatókönyvvel számolt: három előrejelzést készített a várható piaci villamosenergia-árakról (lásd az alábbi ábrán)...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.