2016. augusztus 12., péntek

AZ ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT NEM ALKALMAS ÖRÖKBEFOGADÁSRA?

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Labrisz
2016.08.12.


2016. április 28-án egy pécsi leszbikus pártól megtagadták, hogy örökbe fogadhassanak egy másfél éves roma kislányt.
 
A Folyamatot felügyelő szakemberek korábban a legteljesebb mértékben alkalmasnak találták őket arra, hogy örökbefogadó szülők legyenek.
 
Az örökbefogadást két héttel az után tagadták meg tőlük, hogy megkapták a határozatot: a gyereket hazavihetik, családként élhetnek vele együtt. A visszautasítást nem kísérte semmilyen szakmai indoklás.
 
A kislány, akitől így elvették annak a lehetőségét, hogy otthonra találhasson azoknál az embereknél, akiket az ismerkedés és az örökbefogadásra készülés folyamatában megszeretett, többszörösen hátrányos helyzetű. Nem kellett az örökbefogadáskor előnyben részesített házaspároknak Baranya megyében – mert roma, mert az édesanyja szenvedélybeteg tüneteket mutatott a terhesség alatt, s mert idő előtt jött a világra. E pár viszont vállalta és akarta őt.
 
Indoklás nélkül tagadták meg a leszbikus pár örökbefogadó szülőségre jelentkező tagjától a kislányt, s a kislánytól a szerető szülőket. Világos ugyanakkor, hogy két dolog motiválta azokat, akik végül megakadályozták, hogy ez a család létrejöjjön. Egyfelől: a homofóbia. Másfelől: a halmozottan hátrányos, roma gyerekek érdekeinek semmibe vétele. És e kettőnek a gyökere közös: az a hatalom, amelyik diszkriminál, amelyik nem tiszteli az állampolgárt, érzéketlen annak vágyaira és szükségleteire, ugyanakkor méltánytalanul s akár az emberi jogokat is semmibe véve avatkozik bele az általa másodrendűnek tekintett állampolgárok életébe.
 
Jelen esetben: egy takarásban maradó minisztériumi döntnök gyereket nevelni vágyó nőket alázott porig a szexuális orientációjuk miatt, és súlyos lelki sérüléseket okozott egy roma kislánynak, akit eddig senki sem akart, s most sem élhet azokkal, akik viszont akarták őt...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.