2016. augusztus 25., csütörtök

BRÜSSZEL RÉSZÉRŐL TÉVEDÉS A BÜNTETÉS - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.08.25.


A Financial Times írása szerint a V4-ek félnek attól, hogy kimaradnak az uniós integráció jövőjének meghatározásából. Viszont Brüsszel részéről tévedés volna azt gondolni, hogy meg kell büntetni azokat, akik megsértik a szabályokat. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke arról számol be, hogy Merkel német kancellár ingadiplomáciát folytat a héten, ezzel előkészítve a jövő hónapban esedékes pozsonyi uniós csúcskonferenciát.


Financial Times

Egy neves bolgár elemző szerint Közép-Európa azoknak a földje, akik kedvezően vélekednek az unióról, csak éppen borúlátóak az ügyben, hogy képes-e a túlélésre a szervezet. Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiai Intézet vezetője emlékeztet arra, hogy a V4-eknél sokak szerint az EU sorsa jó pár dologban hasonlít a Szovjetunió szétesésére. Ugyanakkor félnek attól, hogy kimaradnak az integráció jövőjének meghatározásából. Lengyelországban pl. a konzervatív forradalom megosztotta az országot, elriasztotta a külföldi befektetőket és minimálisra csökkentette Varsó befolyását az unióban. A Jog és Igazságosság szempontjából ugyanakkor logikus, hogy a párt megpróbálja a kezében összpontosítani a hatalmat, mert ha az nem terjed ki a bíróságokra, a központi bankra és a sajtóra, akkor az ellenség vonja azt ellenőrzése alá. Ám még ez a kormány sem euroszkeptikus, azaz nem akar kilépni az EU-ból, mint ahogy a lakosság többsége sem.

Viszont Brüsszel részéről tévedés volna azt gondolni, hogy meg kell büntetni azokat, akik megsértik a szabályokat. Nem arról van szó, hogy az EU ne bíráljon, ám egyértelművé kell tennie, hogy a megújulás nem Közép-Európa rovására megy majd végbe. Mert különben a kelet-nyugati ellentétek csak gyorsítják a szétesés folyamatát. Napjaink európai politikájában azt a paradoxont tapasztalni, hogy amikor a 27-ek jövőjéről van szó, Közép-Európa az elégedetlen populisták terepeként jelenik meg a víziókban. Csakhogy ezek az erők a saját, unióbarát választóiknak tartoznak felelősséggel. Vagyis Brüsszelnek óvakodnia kell attól, hogy egyhamar leírja a régiót...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.