2016. augusztus 18., csütörtök

LESZ MAGYARORSZÁG TISZTESSÉG ÉS LELKIISMERETESSÉG NÉLKÜL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tamás
2016.08.18.


Hiába vannak jó szakemberek, ha a rendszer maga nem jó, nem ösztönzi a tisztességes, lelkiismeretes munkát – írja Tamás a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett írásában. A szerző az Egyesült Államokban él (posztjait itt és itt találjátok), de még nem olyan régen, hogy nem lennének élénk emlékei a jelen Magyarországáról – a két tapasztalat összegzéséből született az írás. (A pályázat eddigi részeit itt olvashatjátok el.)


Becsület

Szóval egy 2.0-ás Magyarország létezése alapvetően a tisztességen és a lelkiismereten múlik. Mert hiába vannak olyan gazdasági és jogi szakemberek, akik tudják a megoldásokat, ha a tisztesség csirája sem jelenik meg a rendszerben.

Ez erősnek hat, de ha valaki teljesen őszintén végiggondolja csak az elmúlt néhány hét híreit, és komolyan elolvassa a cikkeket, elemzéseket, érezhet némi zavart az erőben. (A baj ott van, hogy írhatnám ezt az elmúlt 6 év bármelyik hónapjára, sőt az előtte lévő néhány évre is – remélem értelmezhető a pártatlanságom.)

Tehát egy működőképes Magyarország vezetői és akár polgárai is elszámoltathatóak. Nem börtönről, táborokról és perekről beszélek. Inkább olyan egyszerű dolgokról, hogy ha egy útfelújítás sokadjára sem sikerül, akkor az adott cég ne nyerhessen újra és újra – mondjuk a Moszkva téren fákat ültető csapat ne telepíthessen máshol is fákat, mert nyilvánvalóan nem értenek hozzá.

Az én amerikai életem egyik tanulsága ez. A szakemberek, hisznek abban, amit csinálnak és garanciát vállalnak arra, amit csinálnak. Ugyan egy picit sem dolgoznak többet, mint kéne, de közben a dolgok haladnak.

Ez kicsiben elindulhat, és talán a következő választásig beérhet, amikor már nem lehet elbújni és olyanok kaphatnak jogosítványt az ország vezetésre, akik becsülettel gondolkoznak erről a munkáról és nem megélhetési politikusnak szegődnek el.
(Illúzióm az nincs persze, hogy ez csak egy idealista fantazmagória, de nem gondolnám, hogy csak a gazdasági érdekek mentén érdemes egy kis községben vagy akár egy budapesti vagy szegedi kerületben döntést hozni választóként.)

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.