2016. augusztus 10., szerda

PHELPS TITKOS FEGYVERE, AZ ÖTÖDIK ÚSZÁSNEM, AMI NÉLKÜL NEM LEHET NYERNI

INDEX - SPORT
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2016.08.09.


Van, aki titkos fegyverként, van, aki ötödik úszásnemként hívja a víz alatti delfinezést, amit az úszók a fordulók után csinálnak. Elsőre talán nem látszik, de versenyeket dönthet el az úszásnak ez az eleme, amihez szenvedni is tudni kell, oxigénszegény munkával jár. 
          
Nem is olyan régen több magyar úszó is panaszkodott, hogy ugyan gyorsan úsznak, de a fordulóknál mindig hátrányba kerülnek az amerikaikkal szemben. A magyarázat is megvolt, mivel az amerikaiak sokszor 25 méteres medencében készülnek, többet is fordulnak. Ebben lehetett is valami, de az is világossá vált, aki nem gyakorolja be a fordulást és a delfinezést, az el is felejtheti az érmeket.

Ha az úszásban már el is érték már a fizikai határokat, a delfinezés fejlesztésével még mindig faraghatók a legjobb idők. Az úszásnak olyan evolúciós lépése ez a kilencvenes évektől tért hódító technika, mint a feszített víztükrű medence vagy a bukóforduló volt. Ugrásszerűen javított mindegyik az időkön.

A fordulóknál a faltól való elrugaszkodás és a kidelfinezés óriási dinamikát ad az úszásnak, a vízben ekkor lehet elérni a legnagyobb sebességet. Elsőre egyszerűen tűnik, fel-le kell mozgatni a zárt lábakat, mintha csak uszonnyal úsznának, és kész. Ennél azonban sokkal többről van szó, szinte az egész test részt vesz a hullámzó mozgásban. Roppant erős törzsizomzatra van szükség, hajlékonyságra és jó savasodástűrő képességre. Az úszó már eleve nagy oxigénadósággal ér a falhoz, de a forduló után még nehezebb helyzetbe, fulladásközeli állapotba kerül. A kidelfinezés nagyon intenzív mozgás, és a szabályok szerint a forduló után 15 méterig a víz alatt is lehet maradni vele...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.