2016. szeptember 29., csütörtök

MEGLÁTNI AZ EMBERT - A KVÓTANÉPSZAVAZÁS ELÉ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNERZSOLT
2016.09.28.


Szeptember 30-án Alföldi Róbert, a Magyar Helsinki Bizottság, a Krétakör és mások tüntetést szerveznek Lásd meg az embert! címmel. Az akció nem is lehetne időszerűbb, hiszen ma Európában és a fejlett nyugaton tömegével felejtjük el, hogy nem csak magyarok, franciák, keresztények, de emberek is vagyunk, és hogy e tény kötelességeket, felelősséget ró ránk. Értelmiségiek tömegei – úgy a jobb-, mint a baloldalon – hangoztatják, hogy az emberségre hivatkozni üres moralizálás, az emberi jogok tana értelmetlen, széplelkű fecsegés. Mérhetetlen embertelenségünkben még az emberségről való beszédet sem értjük...

...„Meglátni az embert” azt jelenti: megtagadni az elnyomás szolgálatát. Félredobni a hazugságot, hogy előbb magyarnak, kereszténynek, fehérnek, cigánynak, nőnek kell lenned ahhoz, hogy küzdelmeidet, fáradozásaidat, szenvedéseidet, törekvésedet egy jobb és igazságosabb életért elismerjem és a saját magam törekvéseivel egyenrangúnak fogadjam el.

„Meglátni az embert”: ez annyit tesz, közvetlen kapcsolatot teremteni egymással, szolidaritást vállalni mindenkivel függetlenül attól, képes vagyok-e valamely elképzelt közösség egységébe befoglalni őket. „Meglátni az embert”: ez annyit tesz, mint hitet tenni a sokaság ereje mellett az elnyomás szétválasztó és kirekesztő egységével szemben.

„Meglátni az embert”: ez ma nem csak azt jelenti, segíteni azokon, akik rászorulnak, nem viseltetni előítéletekkel. Ez nem puszta jótékonyság, nem puszta széplelkűség. Meglátni az embert: ez ma az igazságos társadalom, a méltósággal teli emberi élet, és az elnyomás és kirekesztés megszüntetésének legfőbb előfeltétele. Meglátni az embert és megmaradni embernek – a legfőbb és legnehezebb feladat.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.