2016. október 15., szombat

AZ MSZP BÚCSÚZÓUL LEHÚZ MÉG EGY BŐRT A NÉPSZAVÁRÓL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.15.


A Népszava pont olyan elvszerű és komoly szándékú szakmai befektető kezébe kerülhet, mint a Népszabadság. A tranzakciót pedig a Fidesz fizeti.

A Népszava minden bizonnyal pont olyan elvszerű és pontosan olyan komoly szándékú szakmai befektető kezébe kerülhet, mint a Népszabadság, és minden jel arra utal, hogy a gazdaságilag nehezen és a magyar viszonyok ismeretében pedig egyáltalán nem érthető tranzakció számláját végül valamelyik Fideszes oligarcha fogja állni a mellényzsebéből, vagy baráti állami és magáncégek hirdetéseiből, hogy szükség esetén a kedves vezető eldönthesse, mikor zárják el a szerkesztőséget a Népszava munkatársai elől, ahogy tették azt a Népszabadság esetében. Viszont amíg hasznosnak és kifizetődőnek látszik, a lap életben tartásával fenntarthatják az ellenzéki sajtó létezésének látszatát ország és világ előtt, ahogyan teszik azt a parlamentben a demokráciával az ellenzéki pártok lefizetése árán.

Még világosabban: az MSZP valamicske pénzért megszabadult a Népszavának az orbáni magyar sajtópiacon valójában üzletileg teljesen értéktelen kiadói jogától, amit Puch elvtárs aszalt éveken át a svájci postafiók cégében. De ezen túl – legalábbis úgy tűnik – még további hasznot is húzni akarnak a lapból, mert a szerkesztőségét a Jókai utcába, az MSZP volt székházába tervezik átköltöztetni, ahol nyilván a Népszavától beszedett bérleti díjból fenntarthatják az ingatlant a párt számára.

Csakhogy – mivel a Népszava borítékolhatóan attól nem lesz rentábilis, hogy kicserélik a kiadóját – valakinek továbbra is be kell majd hónapról hónapra tolni a lapba a működéshez hiányzó pénzt, és az egy mákszemnyit sem életszerű, hogy ez a valaki a Geomédia Kiadói Zrt. vagy a francia tőkés lenne, mivel a Geomédia éppen eladni készül saját magát, és a jelenlegi portfóliója messze nem hoz annyit, mint amennyit a Népszava vinne, akármilyen racionalizálást is hajtanának végre benne. A Marquard szponzori stratégiájában pedig nem szerepel ellenzéki politikai napilapok támogatása.

A valóság az lehet, hogy sem a Geomédia, sem a francia Marquard Média egy vasat nem adott a Népszaváért és egy vasat sem fog a jövőben sem költeni rá. Még a Népszabadság lemészárlása után létrejött kedvező piaci résre alapozva sem. Esélye sincs ugyanis annak, hogy a Népszabadság 30 ezer előfizetője végül a Népszavánál fog kikötni, mert a tapasztalat szerint a megszűnt lapok olvasóinak nagy része eltűnik a nyomtatott sajtópiacról, továbbá az esetleges többlet olvasók ugyanúgy képtelenek lesznek eltartani a Népszavát, mint ahogy képtelenek voltak eltartani a Népszabadságot is, főleg, ha egy ahhoz hasonló színvonalú, tehát drága lapot akarnának nekik gyártani.

A Népszava üzlettel egyedül az MSZP járt jól, (már úgy értem, mindjárt a Fidesz után) mivel pénzt kapott a kiadói jogért és hasznosítani tudja a Jókai utcai ingatlanját. A Geomédia az egészben még csak nem is a stróman szerepét játssza. Egyszerűen ők is lenyúlnak valamit a Népszava eladásából és racionalizálják a Vasárnapi Hireket, hiszen – minden valószínűség szerint – egy vasat sem fektettek bele az üzletbe, amikor az általuk frissen létrehozott Kft-jük a szocialistáktól megvette a Népszava kiadói jogát, majd ezt a Kft-t eladták Marquardnak...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.