2016. november 29., kedd

A MAGYAR FIATALOK FELE ELHÚZNA AZ ORSZÁGBÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.29.


Minden harmadik magyar gondolkodik azon, hogy külföldön folytatná az életét, amivel Európában listavezetők vagyunk, csak a görögök között ilyen magas még az elvándorlási kedv, és az olaszok vannak velünk egy ligában. Bár a magyar fiatalok között csökkent a költözési vágy, még mindig majdnem minden második külföldre vágyik. (Igen, tudom, megint számok, de egyrészt ez érdekes, másrészt elgondolkodtató. És régen volt ilyen poszt. És nem, nincs benne Brexit. Sem pszichológus.)

„Én 1989-ben, 26 évesen, nevetséges ösztöndíjért egy gyerekkel a mózeskosárban vágtam bele az angliai tanulásba és munkába” – mondta a minap egy interjúban a magyar kormányfő.

„A fiatalokat nem lehet visszatartani, és nem is kell. Akiben van elég bátorság, az hadd menjen, ebben támogatni kell, láthassa a világot. Fontos azonban, hogy legyen a hátterében egy olyan ország, ahová mindig vissza tud jönni. Nem hiszem tehát, hogy önmagában az európai és a magyar bérek közötti különbség magyarázná ezt a döntést” – fogalmazott Orbán Viktor. (A teljes cikket itt találod.)

Hát a jelek szerint a magyar fiatalok megfogadják a miniszterelnöki tanácsot. Konkrétan az európai élvonalban vagyunk ezen a téren. 

A legfrissebb adatok szerint egyre többen vannak Európában, akik másik országban keresnék a boldogulást, az Intrum Justitia idén szeptemberben felvett adatokon alapuló felmérésében a megkérdezettek 16 százaléka mondta azt, hogy a hazájában tapasztalható anyagi problémák miatt külföldre költözne.

Kiugróan magas ez az arány Magyarországon és Görögországban, ahol a megkérdezettek 30 százaléka fontolgatja a határátkelést, és nem sokkal marad el Olaszország (28 százalék) sem.
Ha már a gazdaságot említettem, érdekes, hogy mindössze a megkérdezett európaiak ötöde érezte úgy, hogy országa gazdasága jó irányba halad, azaz várt fellendülést.

Hova mennének a magyarok?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.