2016. november 8., kedd

AMERIKAI VÁLASZTÁS MAGYAR SZEMMEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tamás
2016.11.08.


Az Egyesült Államok elnököt választ, és talán nem túlzás azt mondani, régen volt ilyen érdekes és izgalmas a verseny a két jelölt között. A voksolást a Határátkelőn két poszttal gondoltam felvezetni, ezek közül az elsőt tegnap olvashattátok Mónitól, aki sokáig élt az Egyesült Államokban, majd hazaköltözött Magyarországra. Ma megfordítjuk a nézőpontot, Tamás következik, aki viszont viszont nem olyan régen költözött Los Angelesbe Magyarországról. Lássuk tehát, ő milyennek látta a helyszínen a kampányt – aztán a többi majd kiderül hamarosan…

„Egyik kutya, másik eb”

Őszinte leszek: nem is gondoltam, hogy ennek a magyar szólásnak van angol megfelelője, de a fordító kidobott egy olyat, hogy „much of a muchness”. Érdekes nyelvi fordulat, de nagyon jól jellemzi, amit februárban gondoltam az elnökválasztásról.

Ugyanazzal a politikai nihilizmussal kezdtem figyelni Hillary Clinton és Donald Trump acsarkodását, mint ahogy a magyar színéren figyeltem a súlytalan ellenzék és a kormányzó koalíció harcát a mindennapokban. Aztán megváltozott valami.

„Make voting great again”

Elkezdett érdekleni a dolog. Nem csak azért, mert egyre többet beszélgettem újdonsült amerikai barátaimmal, hanem egyre többet olvastam a híreket és egyre többször került elő a téma.

Az egyik legérdekesebb az pillanat volt, amikor május elsején Downton LA-ben, vagyis a klasszikus felhőkarcolós Los Angelesben egy hagyományos május elsejei demonstráción vettem részt.

A legviccesebb része perce az Internacionálé volt az esemény végén, de nagyon fontos volt, hogy ekkor még Bernie Sanders veterán politikus is versenyben volt. Akkor ő is esélyesnek tűnt és a Kickstarten szerzett pénzből üzemeltetett kampánya abszolút menő volt.

Az esemény szónokai erősen Bernie-szimpatizánsok voltak. Nem is csoda, hiszen egyrészt a zömében latino, kínai, afroamerikai és liberális fehérekből álló tömegnek akkor csak a demokrata politikus lehetett elfogadható...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.