2016. november 8., kedd

VÉSZJÓSLÓ FORGATÓKÖNYVEK: FORRADALMAK KORA? FOGY A KENYÉR

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú / HVG
2016.11.08.


Ételosztásra váró csendes, türelmes,  nyugodt, éhes, kiszolgáltatott  magyarok Budapesten karácsonykor, a Rákóczi út és a Blaha Lujza tér között. De mi van az ünnep előtt és az ünnep után?

2040-re az élelmiszerek átlagos ára a 2000-es szint négyszeresére ugrik, csökkennek a jövedelmek, nőnek a társadalmi szakadékok - vetítik előre a nem túl távoli jövőt mind többen.

Komoly társadalmi feszültségek, forradalmak és éhséglázadások elé néz az emberiség, ha nem sikerül kezelni a digitalizáció, az automatizáció és a globalizáció okozta egyenlőtlenségeket, és nem marad ellenőrizhető keretek között a globális klímaváltozás. Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint már az arab tavasz forradalmait és a szíriai polgárháborút is részben az váltotta ki, hogy a közel-keleti térségben az utóbbi évek szokatlanul melegek és szárazak voltak, s a természeti csapások következtében milliók vesztették el megélhetésüket, vagy kényszerültek otthonuk elhagyására.

Már 2030-ra súlyos élelmiszerhiány alakulhat ki Délkelet-Ázsiában és Afrika déli részén. Meglepő, hogy ezekben a térségekben milyen gyorsan és milyen jelentős mértékben romolhatnak a viszonyok. A világ mintegy egymilliárd szegényének a többsége a mezőgazdaságból él, s pont ez az ágazat az, amelyre leginkább hat a klímaváltozás – olvasható az amerikai Stanford Egyetem tanulmányában.

A brit Anglia Ruskin Egyetem Globális fenntarthatósági Intézetének vezetője, Aled Jones sötét képet festett a jövőről. „A tudományos kutatások alapján valószínű, hogy 2040-re az élelmiszerek átlagos ára a 2000-es szint négyszeresére ugrik. Ha folytatódnak a jelenlegi trendek, hatalmas veszteségek érik a világ élelmiszer-ellátási rendszerét, s emiatt járványszerűvé válnak az éhséglázadások” – állítja Jones...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.