2016. november 11., péntek

DONALD TRUMP A PÁVATÁNC ELSŐ LÉPÉSEIT PRÓBÁLGATJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.11.11.


Orbán Viktor ismét fellebbentette előttünk politikai ars poétikáját. Ezúttal Donald Trump frissen megválasztott amerikai elnök erényeit sorolva rajzolta meg éles kontúrokkal, milyen világot szeretne építeni a szövetségesei segítségével. Nincs abban semmi meglepő, ha Orbán Trumpért szorított a tengeren túli versenyfutásban, ám azt állítani, hogy általa majd jobb lesz a világunk, finoman szólva is butaság volt. Persze mondhatjuk azt, hogy a magyar miniszterelnök legalább következetes, hiszen ő volt az első a szabad (?) világ vezetői közül, aki beállt a republikánus jelölt mögé, ám az új elnök egyelőre sötét ló a politika nagy prérijén, és fogalmunk sincs, merre veszi az irányt a következő négy évben.

Voltak már az Egyesült Államoknak szerény képességű, sőt kifejezetten ostoba elnökei is, annyi indulatot azonban valószínűleg egyetlen vezető sem váltott ki a közvéleményből, mint Donald Trump. Megnyilatkozásai szélsőségesek, sértőek, olykor alpáriak voltak, intellektusa kifejezetten gyatra, vitastílusa a a falusi kocsmák hangulatát idézi. Európából nézve nem ígért túl sok jót ez a kampányszereplés, ám Trump mögött nyilván volt egy komoly kommunikációs csapat, amely finom receptoraival mérte az amerikai átlagpolgár reakcióit. Trumpnak csak úgy volt esélye, ha teljesen le megy kutyába, olyan indulatoknak enged szabad áramlást, melyek a társadalom legmélyebb bugyraiból törnek a felszínre.

Számunkra azért volt szívszorító élmény ez a kommunikációs stratégia, mert kísértetiesen hasonlít az Orbán-kormány permanens kampányához. Nincsenek tabuk, embercsoportokat, vallási közösségeket lehet gyalázni, egymás ellen lehet hangolni családtagokat, barátokat, munkatársakat. Sajnos a politikában (nem csak itthon) ma már nincsenek közösen megállapított és elfogadott határok, melyeket minden érintett politikai csoportosulás tiszteletben tart. A nyílt rasszizmus a faji alapon való politizálás épp úgy belefér egy ilyen kommunikációs térbe, mint a nők méltóságának megtiprása.

Trump és Orbán is jól tudja, hogy legfőbb fegyverük az érzelmek felkorbácsolása, lázadás a konszenzusos politizálás ellen, az egész pályás letámadás mindenhatóságának fenntartása. Orbán nem akar minden magyar miniszterelnöke lenni, Trump nem akar minden amerikai elnökévé válni. Orbán a békemenetes, érte akár a kútba is ugró, tévedhetetlenségében egy percig sem kételkedő magyaroknak kommunikál és tesz gesztusokat, a többiek érjék be annyival, hogy nem vesztik el az állásukat, vagy hagyják nyugatra távozni őket. Amerikai favoritjának győzelmétől azt várja, hogy nem kéri majd számon rajta a tengeren túli nagyhatalmi és gazdasági érdekek csorbítását...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.