2016. november 26., szombat

HETENTE EGY ÉLET A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK ÁRA - EMLÉKEZZÜNK MEG AZ ÁLDOZATOKRÓL!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pósfai Orsi
2016.11.25.


...eddig is lehetett tudni, hogy Magyarország nem kifejezetten progresszív ország a szexuális erőszakhoz fűződő hozzáállás kérdésében. De az Eurobarometer idei felmérésének eredménye ennek ellenére hideg zuhanyként ért.

A felmérésben a beleegyezésre vonatkozó kérdés így hangzott: "Néhányan azt gondolják, hogy a beleegyezés nélküli szexuális aktus bizonyos helyzetekben igazolt lehet. Mit gondol, ez érvényes a következő körülményekre?"

A megadott lehetséges válaszok közül (részeg vagy drogos állapot; valaki önként ment haza a másikkal parti vagy randi után; kihívó, provokatív ruha viselése; a “nem” nem egyértelmű közlése) a férfi válaszadók 48 százaléka és a nők 52 százaléka egyiket sem tartotta elfogadható indoknak. Vagyis a reprezentatív kutatás alapján a magyar férfiak 52 százaléka, a magyar nőknek pedig a 48 százaléka a felsorolt helyzetek valamelyikét, esetleg az összeset olyannak ítélte, amelyben nem kell figyelembe venni azt, hogy az egyik fél nem egyezett bele az aktusba...

...Magyarországon továbbra is több millió nőt érint személyesen a fizikai és szexuális, vagy lelki erőszak. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 2014-ben tett közzé egy reprezentatív kutatást, amelyből kiderül, hogy Magyarországon a 18-74 év közötti korosztály 28 százaléka vált már erőszak áldozatává. Ez 1 124 000 nőt jelent. És a nőknek majdnem a fele, 49 százalék ellen alkalmazott már fenyegető vagy súlyos lelki erőszakot a partnere. Ez pedig több mint 1 968 000 nő.

Mielőtt elvesznénk az arctalan számok és százalékok rengetegében, gondoljunk azokra a konkrét esetekre, azokra a személyes és egyéni történetekkel, arccal és névvel rendelkező nőkre és gyermekekre, (a linkelt cikkek tartalma felkavaró lehet, ha a nemi erőszak történetei megviselnek, ne kattints rájuk!) akikről akár csak a közelmúltban olvashattunk borzalmasabbnál borzalmasabb történeteket. Gondoljunk Erikára, akit B. Krisztián bosszúból lúggal öntött le, ezzel egy életre megcsonkítva őt, és aki kénytelen volt az elsőfokú bírói ítélet ellen fellebbezni, mert eredetileg annyira enyhe büntetést szabott ki támadójára a bíróság. Vagy gondoljunk a közvetlen környezetünkben élő nőkre, akik között a statisztikák alapján szinte egészen biztosan akad olyan, aki átélte a bántalmazás valamilyen formáját. Vagy gondoljunk saját magunkra. Hányan szenvedtünk már bántalmazó kapcsolatokban, hányan próbáltunk egy tömött buszon távolabb kerülni a minket markolászó ismeretlentől, hányan sétáltunk haza rettegve az éjszakai utcákon?
...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.