2016. november 4., péntek

MATUZSÁLEMI KORBAN A ROCK ATYJA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.11.03.


Még egyetlen nagy rock-csillag sem érte meg ezt a magas kort, az ősök közül sem. Chuck Berry-nek sikerült, októberben töltötte be 90. életévét.

Egyike volt az első olyan fekete muzsikusoknak, a Mississippi Delta vidékről származók és a chicagóiak mellett, aki inspirálta a fehér zenészeket. Nélküle nincsen sem Beatles, sem Rolling Stones.

„Ha egy másik nevet akarsz adni a rock and rollnak, hívd csak Chuck Berry-nek. Mindannyian rengeteget köszönhetünk neki” – mondta róla John Lennon. Így látják a rajongók is, mert a Rolling Stone 100-as listáján minden idők legnagyobb rock-zenészei között az 5. helyet foglalja el a Beatles, Bob Dylan, Elvis Presley és a Stones mögött.

Charles Edward Anderson Berry-hez a siker az 50-es évek közepén érkezett el. Száguldó autók, kamaszok, lányok – e három téma kötül forognak a dalai. Figyeli a társadalmat és néhány perces nagyszerű történeteket ad elő róla. Riffjei modellül szolgálnak rock-zenészek százainak. A színpadon állandóan mozog, nem véletlen, hogy elnevezik „őrült lábnak”. A gitárját sem kíméli, hol a feke fölé, hol a lábai közé emeli és úgy pengeti. Nem is beszélve a híres „kacsalépésről”, amelyet szintén sokan megpróbáltak utánozni követői közül. Ez utóbbi egy New York-i koncertjén született 1956-ban. „El kellett takarnom a ruhám gyűrődéseit és tapsot kaptam érte. Így hát máskor is megismételtem” – magyarázta.

Chuck Berry zenéje a blues és a boogie-woogie, valamint a country elegyéből alakult ki. Éppen ez utóbbi elem tette lehetővé a Missouri állambeli St.Louis-ból származó muzsikusnak, hogy a fehérek rádiói is lejátsszák felvételeit...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.