2016. december 22., csütörtök

GUARDIAN: ANGELA MERKELNEK EURÓPA ÉRDEKÉBEN KI KELL TARTANIA KÖZÉPEN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.12.22.



Timothy Garton Ash arra figyelmeztet, hogy Merkelnek Európa érdekében ki kell tartania középen, mert a berlini tömeges gázolás után elszabadulhatnak az intolerancia erői, amelyek azután az egész földrészen fenyegetik a liberális eszményeket.

A neves elemző szerint a nagy kérdés az, ki tud-e tartani a politikai közép, miután a populizmus elárasztotta Nagy-Britanniát, Lengyelországot és az Egyesült Államokat. Ilyen helyzetben Németország a földrész stabil, liberális centrumának számít, a kancellárral a kellős közepén. Reménykedni kell, hogy a miniszterelnök jövőre győz a választáson. De mi van akkor, ha kiderül, hogy Berlinben a támadást olyasvalaki követte el, aki tavaly menekültként érkezett az országba? Az biztos, hogy keményíteni kell az eddigi irányvonalon, ideértve hogy valószínűleg az eddiginél több lehallgatásra lesz szükség. A németeknek egyben tudomásul kell venniük, hogy a jövőben valamivel nagyobb kockázattal kell szembenézniük a mindennapok során. Nagy dilemma az, hogy a társadalom elég erős-e, hogy kitartson a Merkel által megjelölt ideálok mellett, azaz szabadon, együtt és nyitottan éljen.

Washington Post
A németek új fenyegetéssel kerültek szembe, demokráciájuk pedig vizsgázik – írja a lap vezércikke, hozzátéve hogy erőszakos, tekintélyelvű mozgalmak a történelem során mindig is megpróbálták kihasználni a demokratikus társadalmak szabadságát, nyitottságát és sokszínűségét. Ha van hely a világon, ahol ezt pontosan értik, akkor az a nácik miatt éppen Németország. De idetartozik az ultrabalos egykori Vörös Hadsereg Frakció is, amely végül a azért szenvedett vereséget, mert a polgárok elutasították. Most azonban a berlini merénylet miatt újabb veszély leselkedik, ám az csak akkor győzedelmeskedhet, ha a kudarcra tudja kényszeríteni a demokráciát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.