2017. február 11., szombat

A SEFT DOKTRINA

TOVÁBBI EGY BLOG ÉS KÉSZ
Szerző: Kész Zoltán
2017.02.10.


Emlékeznek még a baltás azeri gyilkosra, akinek a kiengedésével sikerült magunkra haragítani egész Örményországot, míg a másik oldalon természetesen nem nyertünk semmit, csak a szégyent?

A hírhedt, 2012-es incidens előrevetítette a fordulatot, amelynek során a miniszterelnök az erkölcsi megfontolásoktól szigorúan mentes kupeckedésben találta meg a XXI. századi magyar külpolitika fő csapásirányát. Mint tudjuk, a lótolvaj-filozófiát amúgy is nagy becsben tartja:

Ennek megfelelően 2014 után a Külügyminisztérium környékéről eltakarították a szakemberek nagyobb részét, mert akadékoskodásukkal csak zavarták a vadkeleti nyitást és szövetségeseink elárulását. Meg kell hagyni, hogy izgalmas folyamatok indultak be a Bem tér háza táján. Rejtő-regényekből ismerős, valószínűtlen figurák bukkantak fel a közpénzes posztok közelében, a KÜKÜM komplett futsal-csapatokat igazolt le, és a magyar diplomácia boszorkánykonyhája olyan emelt szintű intellektuális fészek lett, mint egy fidelitasos wellness-disznóvágáséjjel egy után.

Minden nagy államférfi nevéhez fűződik egy új doktrína, egy saját külpolitikai stratégia. Kissingerhez a pingpong-diplomáciát, Helmut Schmidthez a keleti enyhülést kötjük, Szijjártó Péternek pedig azt dobta a sors és a saját igyekezete, hogy a főnöke koncepcióját valósíthassa meg, az úgynevezett Seft Doktrínát.

Ez az új, unortodox megközelítés alapvetően egy "export-import" - tehát általános, mindennel ügyeskedő, a szürke- és a feketegazdaság között billegő - garázscég profiljához hasonlítható. Deklaráltan új modell: az értékrendet elsöprő, nyers üzletkötői. Adnak-vesznek: mikor mit. Például letelepedési kötvény (a Rogán-kötvények hivatalos neve) éppúgy van az értékesítendő portéka között, mint uniós érdekképviselet, aztán vagyontárgyak, úgymint kastélyok, de akad a vitrinben energiafüggés, atomerőmű építési joga, tessék, csak tessék, mindenkinek jut a keresztapai jóváhagyás és gyűrű-csók után, kettőt fizet, hármat kap, akció. Azonban a nagy boltolások közül is kiemelkedőek a kereskedőházak ügyei, amelyeknek zűrös figuráiról napról napra megtölthetők a bűnügyi hírek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.