2017. március 17., péntek

A BREXIT FELERŐSÍTI A SKÓT NEMZETI TÖREKVÉSEKET

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.03.17.


Múlt év júniusában az Egyesült Királyság polgárainak majdnem 52%-a adta le voksát az Európai Unióból való kilépés mellett. Az eredmény viszont megosztotta az országot. Az angolok többsége válna az Uniótól, míg a skótok és írek inkább folytatnák a megkezdett európai utat. A népszavazás eredménye „előre jelezhet egy újabb skót kiválási kísérletet” – írja Stewart M. Patrick a Newsweekben megjelent cikkében.

Skócia miniszterelnöke, Nicola Sturgeon szerint a skótok 2014-ben azért utasították el az Egyesült Királyságtól való függetlenedés lehetőségét, mert úgy vélték, hogy az ország az Európai Unió része marad a jövőben. A Brexit-szavazást követően Skócia kormánya nyilvánosságra is hozott egy újabb függetlenedési referendum előkészítésére szánt törvényjavaslatot.

Ugyan Skócia és az Egyesült Királyság közötti kereskedelem 49.8 milliárd fontos forgalmat tesz ki évente – amely négyszerese Skócia uniós exportforgalmának –, a skótok mégsem adnák fel ilyen egyszerűen hozzáférésüket az egységes piachoz. A skót kormány annak érdekében, hogy minél több kötelék maradjon fenn Skócia és az Unió között, értekezést adott ki „Skócia helye Európában” címmel. A javaslat szerint az Egyesült Királyság parlamentjének többek között olyan politikák döntési jogköreit kellene átadnia a skót törvényhozásnak mint a bevándorlás vagy a nemzetközi kereskedelem.

May kormánya viszont egy „határozott Brexit” pártján áll, figyelmen kívül hagyva a skót kormány kéréseit. Bár May kormánya az Egyesült Királyság Legfőbb Bíróságnak döntése értelmében köteles lesz kikérni a nemzeti törvényhozás jóváhagyását a Brexit tárgyalások során, a skót parlament hozzájárulására azonban nincsen szüksége a miniszterelnöknek.

Patrick szerint „a bíróság döntése feldühítette a skót politikusokat, alkotmányjogi nehézségeket hozott felszínre és felerősítette a skót függetlenedési törekvéseket”. A Brexit azért is elkeserítő a skótok számára, mert a Cameron-kormány épp 2016-ban bővítette Skócia jogköreit; ami azt jelentette, hogy csak a skót képviselők beleegyezésével dönthet a törvényhozás egyes nemzeti ügyekről.

Egyes vélemények szerint Sturgeon március 17-én, a Skót Nemzeti Párt tavaszi gyűlésén jelentheti be egy újabb skót függetlenedési népszavazás időpontját. Egy újabb referendumnak viszont az állhat útjába, hogy a brit törvényhozás beleegyezése szükséges hozzá.

Kérdéses az, hogy egy független Skócia „gyorsított” csatlakozási tárgyalások elé nézhet–e majd. Valószínűsíthető, hogy olyan országok mint például Spanyolország, amely maga is a baszk és katalán függetlenedési törekvésekkel ellen küzd, megnehezítenék Skócia csatlakozását. Továbbá Skócia 15 milliárd fontos költségvetési hiánnyal küzd, amely az egyik legmagasabb az Európai Uniós országok között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.