2017. március 3., péntek

ELKEZD RÓLUK SZÓLNI AZ ÉLETÜK ÉS AZ Ő ÉLETÜKRŐL KEZD SZÓLNI A POLITIKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.03.03.



...A valóságban azonban az történt – és én szívből remélem, hogy nem egyszeri esetről van szó, hanem valaminek a kezdetéről – hogy a Momentum győri fórumára kivezényelt véderők képesek voltak egy asztalhoz ülni a Momentum szimpatizánsaival és a magyar politika minden szintjén szokatlan módon elkezdtek beszélgetni egymással. A kormányt tökön-babon át támogató média sajnálatos módon erről nem értesült, ezért valamennyi alegységnek sikerült hülyét csinálnia magából. Ahhoz hasonló módon, mint amikor a Jobbik rendezvényének megkezdése előtt világgá kürtölték, hogy mekkora világbotrány volt. Az előre legyártott cikket egy figyelmetlen alkalmazott idő előtt feltöltötte a világhálóra, mert talán menni kellett a gyerekért az oviba, vagy egyéb okból sietett valahová. Így aztán több dolog is bizonyossá vált. Egyrészt az, hogy maga a kormánypárt szervezi ezeket az akciókat – a jobbikos rendezvényen meg is jelent néhány ember, akik botrányt óhajtottak csinálni, de sikerült leszerelni az indulatokat, így nem lett botrány -, hiszen honnan is tudhatták volna előre, hogy cirkusz készülődik? Másrészt az is kiderült, hogy erről a baráti sajtót előre tájékoztatják, illetve kiadják a feladatot, miről kell írni, amit aztán a többiek szépen átvesznek. Kínos.

A Momentum fórumán történtekről ugyan nem írtak idő előtt, egyszerűen csak figyelmen kívül hagyták a valóságot. Azonban a valóság ettől mit sem zavartatja magát. És a valóság az, hogy ennél veszélyesebb dolog nem létezik a jelenlegi kormánypártra nézve, mint az, hogy a fanatizált híveket ráveszi valaki az önálló gondolkodásra. A betanult szlogenek és átkok kicsorbulnak, amint emberek csoportja elkezd beszélgetni arról, hogy mi nem jó, min kellene változtatni.

Ugyanis néhány nagyon súlyos esetet leszámítva ezek az emberek is látják, a maguk bőrén érzik a bajokat. Abban a pillanatban, hogy nem az egyik pártot kell védeni a másikkal szemben, hanem a saját valóságuk kerül középpontba, változnak a dolgok. Elkezd róluk szólni az életük és az ő életükről kezd szólni a politika. Szokatlan élmény.

Ez az, ami ellen a Fidesz nem igazán rendelkezik fegyverrel, mert nem őket akarja leváltani a józan ész, hanem a rossz dolgokat jobbá tenni. Ha sikerülne rávenni a választópolgárokat, hogy egy közös alapelvárás legyen attól függetlenül, hogy ki van éppen kormányon, akkor lényegében valóban mindegy lenne, ki van éppen kormányon. Mert a szavazók éppen úgy a kezére csapnának a lopós jobboldalnak, mint a lopós baloldalnak. Akkor persze, ha tisztában vannak a saját jogaikkal, a saját erejükkel és vannak elvárásaik egy kormánnyal szemben.

Ilyesmivel az elmúlt évtizedekben nem igazán találkozhatott egyik kormány sem, a Fidesz pedig célzottan azon dolgozik hosszú ideje, hogy ez elő se fordulhasson, fel se merülhessen a választói fejében. Persze korai lenne néhány, ordítási szándékkal a Momentumra küldött, majd egyfajta párbeszédre rábírt emberből messzemenő következtetéseket levonni, de a nagy dolgok apró dolgokból állnak. Ezért én örülök a kicsi változásnak is – hiszen magam és kollégáim is azért tépjük a szánkat folyamatosan, hogy akár csak egy ember is átgondolja azt, amit eddig észre sem vett -, mert az irány jó.

Itt az Index, itt pedig a 444.hu beszámolója a történtekről. Igazán szívmelengető ezen a tavaszinak látszó napon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.