2017. március 11., szombat

ORBÁN KERTELÉS NÉLKÜL MEGFENYEGETTE A NÁLUNK MŰKÖDŐ OSZTRÁK BANKOKAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.11.


Bloomberg

A hírügynökség szerint nehéz lesz sikerre vinni a többsebességes Európát. A Tusk körüli vita feltárta, hogy a lengyelek nem tudnak vétózni, illetve hogy az EU-nak nincsenek gátlásai, ha egy tagállamban az ellenzéket kell támogatni és nem a kormányt.
Ez erős jelzés Magyarország számára is, amely szintén az illiberális ellentáborhoz tartozik az unióban. Tehát hogy ha nagyon köti az ebet a karóhoz, a végén a szervezet félreteszi a konzenzusra épülő döntéshozatalt és többségi alapon határoz.

Olyan, mintha máris elérkezett volna a többsebességes rendszer, amely egyébként nagy valószínűséggel a költségvetési unió felé haladó euróövezeti országok magjából áll majd. Az elképzelés megkongatja a vészharangokat azoknál az államoknál, amelyek nem használják az eurót, viszont többet kapnak a közös alapokból, mint amennyit oda befizetnek. Ugyanis alighanem búcsút inthetnének a mostani támogatás jó részének.

Csak éppen kérdéses, az élenjáró csoport mennyire képes előbbre jutni a maga dolgában. Hiszen nem biztos, hogy a spanyolok, olaszok, hollandok és belgák annyira együtt akarnak menetelni a németekkel és a franciákkal, ugyanis az előbbi négy országban erősen töredezettek a pártviszonyok. Az egyeztetések zajlanak, még közmegegyezés is lehetséges, de az is belefér, hogy a kelet-európaiak és az északiak előkapnak valamilyen szükségtervet. Viszont az is biztos, hogy akármennyire is zűrzavaros a többsebesség gondolata, minden más alternatíva rosszabb lehet nála.

Die Welt

Ez a hét nagy kudarc volt Európa számára, mert az unió a középszerű Tusk újraválasztásáért lejáratta Varsót, ami nem biztos, hogy megéri, mert a lengyelek még keserű bosszút állnak a vereségért. A lap úgy értékeli, hogy a 60. évforduló előtt a közösség mélyen megosztott. És a Tusk-féle incidens további súlyos következményekkel jár majd, szó sincs epizódról. Hogy Szydlo vesztesként távozott a csúcsértekezletről, az újabb teret nyit Lengyelországban az EU-ellenes érzelmeknek. Márpedig Kaczynskinak megvannak az eszközei, hogy nyomás alá helyezze Európát. A közös védelem megszervezéséhez, vagy a britek távozásához egységes döntések kellenek és itt jöhet el a lengyel erős ember ideje. Azon kívül a közép- és kelet-európaiak másodrangú tagoknak érzik magukat, de újabban öntudatosabbak lettek.

Szembeszállnak a régi tagállamokkal, lásd a migrációt. Viszont félnek, hogy a többsebességes Európában magukra hagyják őket. Juncker ugyan azt mondta, hogy szó sincs újabb Vasfüggönyről, ám ez a csúcs több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.