2017. április 28., péntek

A KORMÁNYPÁRTI SAJTÓ ÉS A KÖZMÉDIA IS TERJESZTI A PUTYINISTA PROPAGANDÁT MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Bátorfy Attila
2017.04.28.


Összefoglaló az orosz-párti propaganda magyarországi jelenlétéről és terjedéséről. A cikk eredetileg a Re:Baltica oknyomozó oldalon, lettországi partnerünknél jelent meg az álhírekről és az orosz befolyásról szóló európai tényfeltáró cikksorozat részeként.

2016. október 26-a reggelén a regionális Kisalföld arról számolt be, hogy a Győr melletti Bőny községben egy rendőrt egy AMD típusú gépkarabéllyal agyonlőttek, agyanúsított pedig a magyar szélsőjobboldal és neonáci szubkultúra egyik emblematikus figurája, Győrkös István. Győrkös bőnyi házához a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illegális fegyverbirtoklás gyanúja miatt vonult ki, az akció során maga Győrkös is megsérült, a hátába fúródó golyó a hasán át távozott.

A súlyos sérülését túlélő Győrkös tagadta, hogy ő lőtte volna fejbe a rendőrt, jelenleg előzetes letartóztatásban van. Azonban a máig le nem zárult, ellentmondásos nyomozás az Index által feldolgozott iratai szerint Győrkös bőnyi „kiképzésein” és „gyakorlatain” rendszeresen megfordultak az orosz katonai hírszerzés, a GRU, valamint az orosz diplomácia emberei, ezekről pedig a magyar titkosszolgálatok már korábban is tudtak. Ahogy arról is, hogy 2009-ben ugyanilyen „gyakorlatokon” még német neonácik vettek részt Győrkös bőnyi házánál, bár ezt Győrkös szintén tagadta.

A most hetvenhat éves Győrkös a nyolcvanas évek vége óta a magyarországi neonáci és hungarista mozgalom egyik meghatározó arca. 1989-ben alapította meg a később neonáci eszmék terjesztéséért perbe fogott Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportot, melyet 1992-ben Magyar Nemzeti Arcvonalra (MNA) keresztelt át.

Ugyanez a szervezet, illetve ifjabb Győrkös István 2012. október 19-én indította el a Hídfő.net weboldalt, amelyet az amerikai Go Daddy domainszolgáltatónál regisztráltak. Egészen 2014 augusztusáig nem nagyon tűnt fel senkinek a szájt, amikor az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T72-es tankokat szállít Ukrajnának és ehhez a Hídfő.netről vett „olvasói” fotókat is mellékeltek.

A fotókon egy vasútállomáson parkoló vonat volt látható, amely T72-es tankokat és egyéb páncélosokat szállított tovább állítólag a záhonyi határátkelő felé, az állítás szerint pedig a kép az ukrán határhoz legközelebb fekvő nagyobb város, Nyíregyháza vasútállomásán készült. Később a Honvédelmi Minisztérium azt nyilatkozta, hogy hogy a magyar hadsereg régi tankjait a cseh Excalibur Defense nevű cég vette meg és a vonat Csehországba szállítja őket.

A honlap a Whois domainkereső szerint legkésőbb 2015. április 22-én átkerült a Hídfő.ru orosz domain alá, ekkor már alighanem az oldal teljesen az orosz titkosszolgálat irányítása alatt állhatott és az aktív intézkedések egyik fontos forrásának volt tekinthető. Az említett cikk világos figyelmeztetés volt az orosz fél részéről, hogy Magyarország meg se próbáljon beavatkozni az ukrán konfliktusba Ukrajna oldalán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.