2017. április 8., szombat

EBBEN AZ ORSZÁGBAN EZ MORÁLIS TARTÁS, GERINC, BÁTORSÁG KÉRDÉSE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H. A.
2017.04.08.


Akkor folytatom, ahol két napja abbahagytam. Nevezzük elöljáróban fordított Ürge-Vorsatz jelenségnek. A tegnapi nap egyik látszólag mínuszosnak tűnő híre volt, hogy kilépett a KDNP-ből, egyúttal az IKSZ-ből is Lukácsi Katalin, aki az úgnevezett kisebbik kormánypárt Barankovics István Alapítványánál tevékenykedett projektmenedzserként. Igaz, ő nem egy nemzetközileg elismert szakember, eléggé valószínű, hogy a honi széles nyilvánosság sem ismeri a nevét.

Lukácsi Katalin április 4-én, még a KDNP tagjaként vett részt a CEU mellett kiálló tüntetésen, Facebookra posztolt fotója alatt jól meg is kapta a kioktató, lesajnáló, elmarasztaló véleményeket párttársai egyikétől-másikától, ismerőseitől. Tegnap szintén közösségi oldalán, egy viszonylag hosszú posztban (nem törölte, most is elérhető) magyarázta meg, miért tett pontot élete elmúlt 4-5 évének végére.

Úgy érzem, hogy ha Ürge-Vorsatz Diána posztjáról volt véleményem (egyáltalán nem baj, hogy nagyobb port kavart, mint gondoltam volna), akkor a következetesség úgy kívánja meg, hogy erről a pillanatról is szóljak pár szót. A nyilvánvaló különbségek ellenére, a két, alapvetően közös nevezőre nem hozható helyzet, vallomás és hangnem dacára, vagy éppen ezek miatt, az én erkölcsi zsinórmértékem szerint fontos, hogy beszéljünk erről a felismerésről is. Aki ebbe szekértáborokat és ellentmondást nem tűrő politikai kategóriákat és oldalakat magyaráz bele, szerintem valamit nagyon félreért.

Ha mégis megpróbálunk közös nevezőt keresni abban, hogy két ember mikor és főleg milyen módon jut el arra a felismerésre, hogy ami történik körülötte, az nagyon nincs rendben, akkor itt és most a CEU ügye volt az a bizonyos csepp azokban a poharakban. Lukácsi Katalin, a fiatal hitoktató azt írta, alapvetően három esemény döbbentette rá arra, hogy szakítania kell eddigi élete egyik szeletével, illetve győzte meg arról, hogy az ő (demokrácia)felfogásának semmi köze, ahhoz amit a KDNP képvisel: a kormánypártok retorikája Ferenc pápával szemben, a Népszabadság megszüntetése, illetve a CEU ügye...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.