2017. május 30., kedd

ÍGY ELŐZD MEG A LAKÁSTÜZET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.30.


Összeszedtük azokat a teendőket, amelyekkel csökkenthető lakástűz kialakulásának kockázata. Hét év alatt 35 milliárd forintot fizettek ki a hazai biztosítók tűzkárokra, amelyek jelentős része megelőzhető lett volna néhány alapvető elővigyázatossági szabály betartásával.

Az elmúlt hét év alatt a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) összesítése szerint 47 564 tűzeset keletkezett a biztosított ingatlanokban, ezekre összesen 35,3 milliárd forintot fizettek ki a hazai biztosítók. A lakossági ingatlanokban keletkezett tűzesetek száma azonban ennél magasabb, hiszen a lakásoknak csak 72-73 százaléka rendelkezik ingatlanbiztosítással.

A lakástüzek egyik leggyakoribb oka a Mabisz szerint a nyílt láng használata. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy a tűzhelyek, kandallók, kályhák közelében véletlenül se legyen gyúlékony anyag. A gyertyák, mécsesek szintén potenciális veszélyforrások, felborulva percek alatt lángba boríthatják az egész lakást. Roppant veszélyes az ágyban dohányzás, a cigarettáról vagy hamutartóból kihulló parázs akár órákkal később is tüzet okozhat. A panelházakban - is - a konyha az egyik leginkább tűzveszélyes terület, második helyen azonban a lépcsőházak állnak, mivel a közös használatú terek, a közös hulladékledobó a tűz kialakulásának és gyors terjedésének kedvez.

Jobb félni, mint megijedni!
Növekszik azonban az elektromos eredetű tüzek előfordulásának száma. Az ilyen eredetű tüzek hatásait tovább súlyosbíthatja, hogy a meghibásodás helyéhez csatlakozó, felmelegedett vezetékek a tűz terjedését is elősegíthetik, így a kezdetben szűk térre korlátozódó égés gyorsan nagyobb területre is átterjedhet. A nyílt lánggal szemben az elektromos tűz „sunyi”, akár különösebb előrejelzés nélkül is kitörhet.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, a Magyar Biztosítók Szövetsége és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösen készített egy ajánlást, amit betartva csökkenthetők a kockázatok. Az alábbi táblázatban az ebben foglaltakat szedtük számba, de a listát kiegészítettük házasszonyi tapasztalatokkal és tanácsokkal is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.