2017. május 30., kedd

EXKLUZÍV RIPORT A POLGÁRHÁBORÚ SZÉLÉRE SODRÓDOTT VENEZUELÁBÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.05.29.


Hugo Chavez 2013-as halála óta Venezuela a polgárháború szélére sodródott. Az alacsony olajár hatalmas kiesést jelent a venezuelai költségvetésnek, mely korábban nem látott mértékű gazdasági válságba sodorta az országot. Az infláció mértéke a 2017-es évben az IMF becslései szerint elérheti akár az 1600%-ot is. Emberek ezrei kénytelenek a szemétben élelmet keresni, a gyilkosságok és rablások száma megsokszorozódott. Az ország helyzete egyre reménytelenebb, sokan nem látnak kiutat. Az alábbiakban egy helyi fiatal szemszögéből mutatjuk be, mit is jelent ez a valóságban.

Kérlek mutatkozz be, és pár szóban mesélj magadról.


A nevem Mario, 23 éves vagyok. Jelenleg a szüleimmel élek egy San Felipe nevű kisvárosban. Szakmám szerint fogorvos vagyok, de jelenleg szabadúszóként dolgozom.

Mi volt az emberek első reakciója Chavez halálára?


A legtöbben számítottunk rá, tudtuk, hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet. Az egészségi állapota már jóval a halála előtt találgatások és spekulációk táptalaja volt. Többen pletykálták már decemberben, hogy Chavez halott, de a bejelentésre márciusig várni kellett. Az emberek egy esetleges puccstól tartottak, sőt, azt sem lehetett kizárni, hogy erőszakos felkelések kezdődnek. Sokan megkezdték az élelmiszerek és gyógyszerek felhalmozását otthonaikban, felkészülve a legrosszabbra, arra hogy akár polgárháború is kitörhet a hatalomért folytatott harcban. Ennek legfőbb oka Diosado Cabello – a korábbi házelnök – volt, akinek feladata a hatalom ideiglenes átvétele lett volna, ameddig egy új elnök megválasztásra nem kerül. Cabello egy veszélyes alvilági figura, közvetlen szálak fűzik ismert drogcsempész-, valamint erőszakos katonai szervezetekhez, akik számos gyilkosságért tehetők felelőssé. Azonban a félelmek ellenére Cabello nem került hatalomra.

Mit tudtak az emberek Maduróról, mielőtt hatalomra került?


Chavez, hónapokkal halála előtt kinevezte Madurót alelnöknek. Úgy vélte, hogy ha bármi történne vele (Chavezzel) ő az a vezető, akire Venezuelának szüksége van, mivel a forradalom szerény és lojális támogatója. Maduro korábban parlamenti képviselő volt, azonban sokan nem ismerték egészen hatalomra kerüléséig....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.