2017. május 31., szerda

NEM JAVUL AZ EGÉSZSÉGÜGY HELYZETE, ÉS EGY DARABIG VALÓSZÍNŰLEG NEM IS FOG

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.05.31.


Továbbra sincs pénz, nincsenek orvosok a magyar egészségügyben, és a kijelentéseket hallva valószínűleg a közeljövőben nem is fog áldozni a kormány az egészségügyi rendszer talpra állítására, színvonalának növelésére. A probléma azonban az, hogy az egészségügynek nincs ideje, a betegek nem várakozhatnak, miközben a rendszer fokozatosan leépül, a dolgozók bére minimális, azonban a vállalt felelősség sokkal nagyobb. A rendszer gyakorlatilag szépen lassan összeomlik.

Továbbra is fennáll a szakorvoshiány


A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint a háziorvosi praxisok közül 352, a fogorvosiak közül 284 tartósan betöltetlen Magyarországon, a legtöbb háziorvos Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Somogy és Tolna megyéből hiányzik, ezekben a megyékben 10 százalék felett van a betöltetlen praxisok száma. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több mint 440 ezer embernek nincs állandó háziorvosa. Évente 250-300 új háziorvosra lenne szükség ahhoz, hogy 2025-re ne maradjon 900 ezer ember állandó háziorvos nélkül.

Csak a városokban dolgozó háziorvosok száma nőtt 2000 óta, átlagosan 9,6 százalékkal, Budapesten 5,8 százalékkal, a kisebb településeken dolgozó orvosok száma viszont negyedével kevesebb lett, összességében pedig tizenöt év alatt 6,6 százalékos csökkenés mutatkozott meg.

Háziorvosként jelenleg 6209-en praktizálnak az országban, ám csupán 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak pedig csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája. Vagyis, több mint 900 háziorvos rendel úgy Magyarországon, hogy nincs kifejezetten ilyen irányú szakvizsgája, tehát engedményt adnak a szakembereknek, csak vállalják, hogy ellátják a körzetet. Azonban még így is jelenleg 287 tartósan – legalább fél éve – betöltetlen háziorvosi körzet van Magyarországon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.