2017. június 22., csütörtök

A KÖZÉP-EURÓPAISÁG ÁTÉLÉSE

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.06.22.


Csehország a német-francia uniós maghoz tartozónak tekinti magát, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia viszont inkább az EU perifériája. A nagy politikai konglomerátumok sajátja, hogy a perifériák sok esetben a központtól eltérően viselkednek.” (Lékó István)

Ez bizony izgalmas felvetés.

Lékó István azt is megemlítette a Heti Válaszban adott interjújában, miszerint „Csehország közelebb fog kerülni Németországhoz és Franciaországhoz, és távolodni a visegrádiaktól.” (A csehek kedvelik Orbánt, mégis eltávolodnának a V4-ektől)

Lékó István nem a levegőbe beszél és nem is Soros György fizetett ügynöke. Ő a Lidové noviny főszerkesztője. A cseh, konzervatív napilap, sok minden máshoz hasonlóan Andrej Babiš-nak, Csehország leggazdagabb emberének tulajdonában van, aki valószínűleg az ősszel tartandó választások után Csehország miniszterelnöke és így vélhetően még gazdagabb lesz. Babiš-nak jelentős üzleti érdekeltségei vannak Németországban, a közeledés így reálisnak tűnik.

Ha netán magára maradna, vajon mi lesz Közép-Európa termelési motorjával, amely Orbán Viktor állítása szerint kétségtelenül Magyarország. A világszínvonalú magyar egészségügy mellett ez most a kormányzat egyik kommunikációs panelje, ami mögött ugyan nincs semmi valós tartalom, ennek ellenére rendkívül hatásos.

A V-4-es országokkal kapcsolatban látszólag minden a legnagyobb rendben van. A népek és vezetőik közötti őszinte barátság töretlen és megbonthatatlan. Lengyelország épp a napokban adta át a visegrádi négyek soros elnökségét Magyarországnak, amelyet Orbán Viktor elmaradhatatlan kézcsókja kísért. A nyájas inzultus Beata Szydło-t érte, Robert Fico és Bohuslav Sobotka mindössze asszisztáltak a kézfogóhoz.

Orbán a találkozón valami olyasmit is mondott, miszerint lehetővé kell tenni a fiatal nemzedék számára is, hogy „átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk”. Ez bizony erős fenyegetésnek hangzik a részéről. Kik azok a mik, akik ilyen ostobaságokat hordanak össze? Talán egy új nemzet van születőben? A büszke és erős közép-európaiak?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.