2017. június 25., vasárnap

"A SZOLGÁLÓLEÁNY MESÉJE": MAGÁRA ISMERT MORVAY PÉTER ÉS A HIT GYÜLEKEZETE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
2017.06.24.


Adott egy könyv, amiből számos színházi és filmes bemutatót követően, ezúttal egy amerikai TV-sorozatot készítettek “A szolgálólány meséje” címmel (az eredeti cím: The Handmaid’s Tale). A tízrészes sorozatot a Hulu gyártotta saját produkcióban, Margaret Atwood kanadai írónő azonos című kultuszregénye alapján. Magyarországon jelenleg az HBO GO kínálatában lehet megtekinteni.

A dísztópia a jövőben játszódik, az egykori Egyesült Államok romjain kiépülő totalitárius államban, a mesterségesen létrehozott Gileád Köztársaságban, ahol a környezeti katasztrófák miatt lecsökken azoknak a nőknek a száma, akik reprodukcióra képesek. Ezért a vallási fundamentalista alapokra épített államban szigorú törvényeket vezetnek be a “hagyományos értékek” védelmében és a társadalmi válság megszüntetésére.

A diktatórikus világban a nőknek nem igazán vannak jogaik, azonban a még megtermékenyülésre képeseknek az egyetlen feladatuk az utódnemzés, és hogy szolgálóként dolgozzanak az uralkodó osztály tagjainál. A termékeny nőket szélsőséges és egyben dogmatikus átnevelőközpontokban készítik fel, hogy aztán az uralkodó elitet szolgálva két éven belül teherbe essenek a ház urától. A sztorit a féltékeny, ám gyermekre vágyó feleségek irigy pillantásai és megnyilvánulásai is több szálon gazdagítják.

A történet főszereplője, Offred szolgálólányként a Parancsnok házában igyekszik belesimulni a hétköznapokba, megfelelni a dogmatikus vallási előírásoknak és mindenekelőtt megfoganni. Ugyanis, ha eltévelyedik, felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre a Nemnők közé hullákat égetni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.