2017. június 18., vasárnap

AMIKOR EGY SZABÁLYOZÁS ROSSZ

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.06.17.A kirándulásunkkal kapcsolatos utazási helyzet, amit felírtam a facebookra is, nem várt hullámokat vert. Végül megoldódott minden, nekünk, most, ám a probléma maradt, és a kommentáradatból, meg a privát üzenetekből, levelekből annyi érdekes információ jött ki, hogy úgy érzem, érdemes egy kis összegzést adnom róla.

Nos, az alaphelyzet az volt, hogy hétfőn vasúti közlekedéssel szeretnénk táborba utaztatni egy gyerekcsoportot. Nem gyakori ez, inkább autóbusszal megyünk, mert a kis falvakban, ahol dolgozunk, nincs vasútállomás, és külön logisztika és költség, mire összeszedjük őket, de azért előfordul egy-egy vonattal megoldott út is. Ám mindig számla-problémába ütközünk.

A gyerekeknek járó diákkedvezményt ugyanis igénybe vesszük, így olcsóbb a jegy, de ahhoz, hogy ez normálisan kezelhető legyen a rendszerünkben, számlára van szükségünk. Mert zömében hátrányos helyzetű gyerekekkel dolgozunk, és nem akarunk úgy szűrni közöttük, mint ahogy az állami rendszer teszi, hogy csak az jöhet, aki befizeti a költségeket. Mikor kapunk egy lehetőséget, mint most is, egy balatoni táborozásra egy kedves felajánlótól, nekilátok az étkezés, meg az útiköltség előteremtésének, és ha minden megvan, kezdhetjük a szervezést, a gyerekek kiválasztását, stb.

A számlaadás azonban a MÁV-nál mindig gond. Kedvezményes jegyre ugyanis nem adnak számlát. A kis pénztárakban már nem is kísérletezünk, egyből a megyeszékhelyen próbáljuk, van, hogy sikerrel, (ha olyan pénztárost fogunk ki) de van, hogy sikertelenül. Most ez utóbbi történt, a pénztáros makacsul állította, a szabály az, hogy nem adhat számlát kedvezményes jegyről. Mi azonban a kedvezményes útiköltséggel terveztünk, amiről viszont számla szükséges, hogy a könyvelésünkben rendben legyen a dolog.

Irány a központi iroda, de a kollégám ott sem járt sikerrel. Tudom persze, korábban már elmagyarázták, ez azért van így, mert pl. ha egy pedagógus a kedvezmény igénybevételével utazik valahova, és számlát kér a jegyről, azt még elszámolhatja költségként, ha pl. másodállásban vállalkozó, és ezzel megkárosítja az államot. De a gyerekek esetében ez nem életszerű, nem károsítunk meg senkit, csak számlát szeretnénk betenni a könyvelésünkbe, hogy szabályos legyen minden.

A facebookon kértem tanácsot: más hogy csinálja? Rengetegen kezdtek el jogszabályokat küldeni, ami szerint csoportos jegyet kell igényelnünk, hét nappal az út előtt, és ezzel egy szociálpolitikai kedvezményhez juthatunk hozzá, számlával, amennyiben iskola, vagy iskolafenntartók vagyunk.

Ez mind rendben van, de számtalanszor előfordul, hogy nem hat gyerekekkel utazunk (pl. egy rajzpályázat eredményhirdetésére), hanem öttel… vagy kevesebbel. Az meg ugye nem csoport, tehát ez a megoldás kilőve. (Ilyenkor nem tehetünk mást, teljes áru jegyet veszünk, vagy megyünk kocsival, mert két teljes áru menetjegy árán már autóval is fel tudunk menni Pestre.) A másik pedig, hogy mi szerencsések vagyunk, mert iskolafenntartó is az alapítványunk, így kaphatunk csoportos kedvezményes jegyről számlát. De mi van, aki nem az? Hanem pl. tanodát tart fent, és annak a keretin belül kirándul? Persze, ha pályázatból van, akkor megveszik a teljes áru jegyet is, de miért nem lehet ilyenkor is érvényesíteni a diák-kedvezményeket? A felszabaduló összeget pedig másra fordítani…

Nos, némi sajtóérdeklődés, és pár telefonos beszélgetés után végül megoldódott a dolog, nagyon készséges volt mindenki a MÁV-nál. Nekünk most megoldódott. Ám a kommentek, üzenetek azt jelzik, az mindenhol probléma. És nemcsak a MÁV-nál, hanem a Volánnál is.

És hihetetlen, hogy ki, hogy oldja meg. Az egyik üzenetben pl. ez írta valaki: „Egyébként a napokban mondtam a lelkészünknek, hogy ha katolikus lennék naponta gyónni járnék a kisebb-nagyobb kényszer trükkök miatt.” Mert máshogy nem lehet, csak trükközve.

Pl. így, ahogy javasolták:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése