2017. június 11., vasárnap

EMMANUEL MACRON ÉS A FRANCIA CENTRÁLIS NYERŐTÉR

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Erőss Gábor
2017.06.11.



Emmanuel Macron szupersztár: Trudeau-val egyetemben elbűvöli a nőket. Szuperhős: Afrikában látogatja meg a harcoló francia csapatokat. Az emberei – a korhadt politikai elitet felváltó újak – meg szupertiszták… Ja, nem! De erről majd később.

Macron szuperközép. Úgy tűnik, mintha megvalósította volna az ős-LMP nagy álmát Franciaországban: egyszerre számolta fel, na jó: marginalizálta a két nagy pártot: a Sarkozy-Fillon-féle jobboldali „republikánusokat” és a balközép szocialistákat. Miközben részben bekebelezte őket. (Maga Macron is szocialista volt, míg a miniszterelnöke,Édouard Philippe a jobboldali gyűjtőpárt mérsékelt politikus hírében álló embere, eddig a nagy normandiai kikötőváros, Le Havre polgármestere volt.)

Macron pártja néhány hete alakult „Mozgásban a Köztársaság” (La République en Marche, LREM) néven. Ez az En marche! (Előre! Induljunk!) névre hallgató Macron-mozgalomból nőtt ki.

De hova megy, mi hajtja?

A külföldön élő franciáknál egy héttel előre hozva tartották meg a parlamenti (nemzetgyűlési) választás első fordulóját. Így ennek már ismerjük az eredményét. Ha nem lett volna olyan alacsony a részvétel, a Macron-párt egy-két körzet kivételével már az első fordulóban el is hozta volna majdnem az összeset. Csak az alacsony részvétel miatt kell 2. forduló. Ugyanezek a választók – akik most ismeretlen macronistákra szavaznak – 5 éve még rendre a két nagy párt jelöltjei közül választottak. A többi körzet többségében is tarolni fognak ma (s aztán a jövő heti második fordulóban) a szuperközép mégoly ismeretlen jelöltjei is, ha nem is ekkora előnnyel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.